Ingenieur Hans Cools (31) ontpopt zich in amper zeven maanden tot topkomiek

Hans Cools won in zeven maanden al twee comedywedstrijden. © foto Kurt
Bram Vanlerberghe

Hans Cools (31) timmert hard aan de weg naar de top van de comedywereld. In zeven maanden tijd wist de Lichterveldenaar al twee prestigieuze comedywedstrijden op zijn naam te schrijven. Zaterdag won Hans de Lunatics Comedy Award in Gent. Zo treedt hij in de voetsporen van Bert Kruismans, Gunter Lamoot, Lieven Scheire, Philippe Geubels, Lukas Lelie en Jens Dendoncker. “Zij waren toen uiteraard ook nog niet de comedians die ze vandaag zijn”, weet Hans. “Wat nu? Het is nog niet aan de orde om alles op comedy te zetten. Maar ik houd het zeker niet tegen.”

Goed zeven maanden is Hans Cools bezig met comedy en zie, hij won al twee wedstrijden en stond in de halve finale van de Humo’s Comedy Cup. “Het loopt gewoon goed, hé. Zeker als je het vergelijkt met gasten die al meerdere jaren open mics doen. Toen ik vorig jaar op de ribbetjesavond van de Chiro moest optreden, kwam de vraag om eens iets langer te spelen. Voor al die soortgelijke avonden schreef ik telkens nieuwe zaken die aan Lichtervelde gelinkt waren, maar altijd pointes hadden. Met al dat materiaal zou het stom geweest zijn om er niets mee te doen. Toen ik in mei voor de Chiro had opgetreden, zei iemand: het was goed, ik heb al voor slechtere comedians betaald. Dat was een leuke quote en een compliment dat ik onthouden heb. Ik wist toen ook nog niet hoe ik in dat circuit moest geraken.”

Optreden tijdens kermis

“Mijn eerste echte optreden was in september tijdens de kermis in Lichtervelde (tijdens Get Up, Stand Up, red.). Ik had beeldmateriaal nodig voor mijn deelname aan Humo’s Comedy Cup, waar ik uiteindelijk in de halve finale geraakte. Daar leer je dan mensen kennen. Steven Mahieu vroeg me mee om zijn voorprogramma te spelen. Daar kwam ik met andere mensen in contact. Zo is het redelijk snel geëvolueerd.” Intussen wordt Hans naar voren geschoven als hét aanstormend comedytalent. “Dat is natuurlijk supertof om te horen. Zelf vind ik dat ik relatief beperkt materiaal heb. Ten opzichte van zeven maanden geleden breng ik het wel beter en ben ik daar dus in gegroeid. Ik ging al geregeld mee met andere comedians die een show aan het voorbereiden zijn, zoals Steven Mahieu. Inhoudelijk zijn zijn stukken de afgelopen maanden niet zoveel veranderd, maar zijn focus ligt vooral op de manier waarop hij het brengt. Daar ben ik ook in gegroeid, maar ik sta nog op een heel ander niveau.”

Hans beseft maar al te goed dat de weg nog lang is. “Als je naar de erelijst van de Lunatics Comedy Award kijkt, zie je dat al die comedians gewonnen hebben in het begin van hun carrière. Ik ben supertrots om op die erelijst te staan en het motiveert me om mijn materiaal uit te breiden en te verfijnen. In eerste instantie om naar drie kwartier tot een uur te gaan. Dan spreek ik nog niet over een avondvullende show. Maar het toont wel aan dat hetgeen ik doe – inhoudelijk en hoe ik het breng – geapprecieerd wordt en dat er een publiek voor is. Dat motiveert me om verder te werken. Maar mezelf in hetzelfde rijtje plaatsen als hen… Dat is nog veel te vroeg.” (lacht)

Deze beker prijkt voortaan in de woonkamer van Hans Cools.
Deze beker prijkt voortaan in de woonkamer van Hans Cools.© foto Kurt

“Ik heb een aantal pointes die werken en tussenin probeer ik zaken te steken om tot een natuurlijke overgang te komen. Meestal in die zoektocht om de zaken te koppelen, ontstaan nieuwe absurde verhalen, die opnieuw een goede grap worden. Inhoudelijk is het zeer moeilijk om naar andere comedians te kijken, maar over de manier hoe ik het breng, steek ik heel veel op van anderen. Steven Mahieu vind ik een absolute topper. Het zijn herkenbare dingen die hij uitvergroot. De manier waarop hij het overbrengt, zijn interactie met het publiek… Dat is zo fantastisch. Het klopt allemaal. Er kruipt heel veel tijd en energie in om dat te finetunen.”

Beide heren zijn provinciegenoten. De West-Vlaamse tongval is een zegen, maar ook een valkuil. “Tijdens de halve finale van Humo’s Comedy Cup in de Minard speelde ik voor het eerst buiten West-Vlaanderen. Het was een factor die het zoveel moeilijker maakte, op mijn taal letten. Zaterdag heb ik er voor de show toch een tweetal uur voor uitgetrokken om mijn stuk een viertal keer vlot te spelen, zodat ik bij de pointes niet zou haperen. Het moet helder en verstaanbaar zijn, maar met het sappige West-Vlaams. Het is oefenen om dat onder de knie te krijgen.”

Nog actief als ingenieur

“En wat nu? Dat is de vraag die ik al meerdere keren kreeg (lacht). Ik hoop dat ik, door deze wedstrijd te winnen en er goed te spelen, opgepikt word en de kans krijg om op grotere evenementen te spelen. Het mag verder organisch groeien. Ik heb een goeie job die ik graag doe, we moeten een huis afbetalen, we hebben een kind en er is nog eentje op komst. Het is sowieso een risico om alles op comedy te zetten. Op dit moment is dat niet aan de orde, maar ik houd het zeker niet tegen.” In zijn nieuwe uitdaging geniet Hans de volle steun van zijn vrouw Tine Samyn, die de sociale media van Hans behartigt. “Want daar ben ik helemaal niet in thuis.” (lacht)

“Comedy is niet op pakweg een dinsdagnamiddag, maar op vrijdag, zaterdag en zondag. Dat heeft een impact op je gezinssituatie. Ik heb al eenmaal in de week en eenmaal in het weekend gespeeld en dat is haalbaar, maar als je er voltijds voor gaat, moet je een viertal keer per week optreden. Dat is geen stap die ik nu kan zetten. Ik heb nog geen plan in mijn hoofd dat stelt dat dit binnen enkele maanden of jaren mijn job wordt.”

Straks ook op televisie?

Maar comedians zijn ook gegeerd op televisie. Wat als Erik Van Looy belt voor een deelname aan De Slimste Mens? “Ik zou wel eens gaan luisteren. Waarom niet? Maar ik ben niet zo’n quizzer. De organisatie van Belgium’s Got Talent heeft me vorige maand gepolst, maar ik heb er vriendelijk voor gepast. Je ziet meer comedians op tv, maar er zijn er ook meer dan vroeger. De top is hetzelfde, maar de basis daaronder is breder.”

Staan er binnenkort nog comedywedstrijden op het programma? “Niet meteen. Ik heb ook niet aan die wedstrijden deelgenomen om te winnen, maar wel omdat ik het graag doe en om mensen te leren kennen.”

STEVEN MAHIEU: “EEN NATUURTALENT”


De vader van Hans Cools is de aannemer die alle werken bij de familie van Steven Mahieu (40) doet. Hans heeft zelfs geholpen om het dak op het huis van de comedian te leggen. “Een tijdje geleden stuurde iemand uit Torhout mij een YouTube-filmpje van het eerste optreden van een aankomend talent en het bleek om Hans te gaan”, lacht Steven. Ze kennen elkaar dus, ook naast het podium. “Hans is een natuurtalent. Hij heeft twintig keer op een podium gestaan en treedt zijn publiek nu al met een vanzelfsprekende flair tegemoet. Het verbaast me dan ook niet dat hij na de Commeere Comedy Cup ook Lunatics gewonnen heeft. Wat hij brengt, is nog pril en er is nog werk aan, maar nu al is het zalig om hem bezig te zien.”

“Hij heeft het talent om tot een vaste waarde uit te groeien. Zoals hij zich vandaag presenteert, past hij in de Amerikaanse traditie van de storytellers. Hans is een observator, geen harde stand-upcomedian. Mentaal is hij ook zeer sterk. Op een concours staan vaak heel wat kandidaten te trillen op hun benen, maar Hans heeft helemaal geen last van stress of zenuwen. Nu moet hij vooral veel spelen. Daarom ga ik hem geregeld meenemen, zoals het een mentor betaamt.” (SVV)


DAVID GALLE: “MOOIE TOEKOMST”


Het verbaast David Galle (39) niet dat Hans Cools de Lunatics Comedy Award won. “Ik zag Hans onlangs aan het werk op de Commeere Comedy Cup in Brugge. Hij ging daar met de prijs van de jury én het publiek aan de haal. Volkomen terecht. Toen ik hem zag spelen, dacht ik: dit is gewoon af. Net als ik haalt hij zijn inspiratie uit dagelijkse situaties met een hoge herkenbaarheidsfactor. Als je het goed brengt, heb je de zaal dan al gauw op je hand.”

“Ik weet niet of hij even verstaanbaar is voor een Antwerps of Limburgs publiek, maar ik vermoed dat er voor Hans een mooie toekomst in het verschiet ligt. Veel hangt ook af van zijn eigen ambities. Indien hij die zou hebben, raad ik hem aan in zee te gaan met een boekingskantoor dat hem degelijk begeleidt. Als je als stand-upcomedian alles zelf moet doen, is er het gevaar dat je je vastrijdt.”

“Nu al heeft Hans een eigen stijl die ontspannen, zelfs ietwat nonchalant overkomt. Hij beschikt over een uitstekende podiumprésence. Zijn stem zit goed, net als het ritme van zijn grappen. Als ik hem een tip moet geven, is het dat hij zo veel mogelijk moet spelen. Dit kan de aanzet vormen voor een eerste avondvullende show.” (SVV)