Ingelmunsternaar Luc Pattyn woont al 20 jaar in Duitsland: “Altijd West-Vlaams blijven praten”

Een familiekiekje met Luc, Tanja, zoon Nils en dochter Nele. (repro PADI)©FODI
Een familiekiekje met Luc, Tanja, zoon Nils en dochter Nele. (repro PADI)©FODI
Redactie KW

In 1998 leerde Luc Pattyn de liefde van zijn leven kennen tijdens een skireis in het Zillertal in Oostenrijk. Vijf jaar later trouwde hij met Tanja Heilmann uit Duitsland, waar hij nu al 20 jaar woont. Luc keert nog regelmatig eens terug naar Ingelmunster en probeert één à twee wedstrijden per jaar mee te pikken bij Club Brugge.

Luc (52) groeide op in de – toen nog – Heirweg Noord, nu Rodenbachstraat, een zijstraat van de Meulebekestraat. Hij is de zoon van wijlen Maurice (overleden op 28 januari 2021) en Paula Vandenbroucke (overleden in juni 2015). Hij is de broer van Danny (woont in Wielsbeke) en van Laurette (woont in Edingen). Luc studeerde in de gemeenteschool in Ingelmunster en trok daarna naar het Sint-Jozefscollege in Izegem, richting Latijn-wiskunde. Zijn studies voor handelsingenieur voltooide hij aan de universiteit in Leuven. In 2003 trouwde hij met Tanja Heilmann (51). Ze zijn de ouders van Nils (18) en Nele (16).

Speelde je ooit voetbal in Ingelmunster?

“Van de miniemen tot de junioren doorliep ik de jeugdreeksen bij KSV Ingelmunster. Na mijn studies voetbalde ik nog verder bij ‘t Molentje. Ik speelde eveneens minivoetbal bij FC Knudde. In Duitsland bleef ik bij de veteranen spelen tot in mijn 50ste.”

De familienaam van je vrouw klinkt Duits. Leerde je ze kennen in Duitsland?

“Mijn vrouw is inderdaad een Duitse, maar ik leerde haar niet kennen in Duitsland. In 1998 hebben we elkaar ontmoet tijdens een skireis in het Zillertal in Oostenrijk. In 2003 zijn we getrouwd. Mijn ouders maakten daar nooit een probleem van dat ik naar Duitsland verhuisde. Zij kwamen vaak op bezoek en maakten heel wat leuke uitstapjes in de omgeving waar we woonden.”

Hoelang woon je al in Duitsland?

“Ik woon al sinds 2000 in Duitsland. Eerst acht jaar in Haan, tussen Düsseldorf en Wuppertal, en sinds 2008 in Meckenheim, in de deelstaat Rijnland-Palts. Dat is min of meer halverwege de Moezelstreek en het Zwarte Woud. Die plaats is misschien niet zo bekend in België, alhoewel het toch ook een zeer toeristische streek is. Het Pfälzerwald is het grootste samenhangende woud in Duitsland, met heuvels tot zo’n 700 meter hoog. Het is een waar wandelparadijs. Het is de geboortestreek van mijn vrouw. Toen ze de kans kreeg in Speyer te mogen werken, hebben we niet lang getwijfeld en zijn we verhuisd.”

Was het voor jezelf aanpassen in Duitsland?

“Helemaal niet. Beroepshalve heb ik altijd veel gereisd, dus andere culturen zijn me niet vreemd. Maar zoveel verschil is er nu ook weer niet, zeker niet in de streek waar wij nu wonen.”

Wat doe je beroepshalve in Duitsland?

“Ik had al altijd internationale functies voor Belgische firma’s. Toen ik nog in België woonde, was ik als salesmanager onder andere bij Beaulieu en Deceuninck Plastics vooral onderweg in Rusland en Oekraïne. Toen ik naar Duitsland verhuisde, was ik 12 jaar verkoopsleider Duitsland voor Renson uit Waregem. Intussen werk ik als sales & marketing director voor de Nederlandse firma Fontijne Presses, dat deel uitmaakt van de Belgische Aptco-groep uit Nazareth.”

Is Meckenheim in Duitsland te vergelijken met Ingelmunster in België?

“Meckenheim is een dorp met 3.400 inwoners. We hebben nog een bakker en een kleine supermarkt, maar bijvoorbeeld geen slager. Meckenheim ligt langs de Deutsche Weinstrasse, een bekend wijngebied in Duitsland – vooral Riesling – met dus veel wijnboeren en ook restaurants. Er is bijna wekelijks ergens in de buurt wel een wijnfeest, toch in niet-coronatijden.”

Zijn er veel of grote verschillen tussen Duitse en Belgische bewoners?

“Veel verschil zie ik niet. Behalve misschien dat een Duitser niet zo veel geld uitgeeft aan eten en drinken zoals een Belg.” “En ik vind dat de Belgen opener en spontaner zijn, een Duitser is eerder wat gesloten van aard”, pikt dochter Nele in.

Keer je nog vaak terug naar Ingelmunster of is de afstand te groot?

“Ingelmunster is een goeie 500km ver en dus zo’n 5 uur rijden. Het is moeilijk geworden om nog met het volledige gezin af te komen, maar we proberen het toch af en toe te regelen. Het is altijd fijn om familie en vrienden in Ingelmunster en omgeving terug te zien en terug te keren naar de streek waar ik het grootste deel van mijn leven hebt doorgebracht. Ik probeer wel één of twee keer per jaar een match van Club Brugge mee te pikken en daar vrienden te treffen.”

“Ik vind het mooi om naar West-Vlaanderen te komen en de streek waar mijn vader is opgegroeid en de cultuur beter te leren kennen. Het was fijn om tweetalig opgevoed te worden, dus spreek ik graag af en toe nog eens Nederlands”, lacht Nele.

Dochter Nele spreekt Nederlands, net als de andere gezinsleden?

“Zowel mijn vrouw als mijn kinderen spreken vrij goed Nederlands. Ik ben thuis altijd Nederlands én West-Vlaams blijven praten. Dat is dus niet echt een probleem als we terugkeren naar Ingelmunster. Weet je, ik vind het nog altijd jammer dat in Duitsland alle niet-Duitse films of series worden gesynchroniseerd. Wellicht was het vroeger voor mijn familie niet altijd plezant dat ik enkel naar een bioscoop wou als de film in de originele versie werd getoond. Dat komt niet zo vaak voor, enkel in de grote steden. Als we naar een film op dvd keken, ook dan enkel in het Engels met Engelse, Duitse of Nederlandse ondertitels. Maar intussen zijn ze dat gewoon en willen ze het ook niet meer anders.”

Wat mis je in Duitsland dat je in Ingelmunster wél hebt?

“Kom ik naar Ingelmunster, dan probeer ik altijd binnen te springen bij slagerij Pascal in de Meulebekestraat. Het aanbod in Duitsland aan vleeswaren is niet te vergelijken met wat er in België verkrijgbaar is. Bereid gehakt, lentesalade of kip curry en dergelijke zijn hier niet verkrijgbaar, ook blinde vinken en boomstammetjes worden altijd in de koelbox vanuit België meegebracht. Net als mosselen en vis.”

Hoe zit het in Duitsland met de coronamaatregelen?

“Ik volg niet alles in detail op, maar ik denk dat de maatregelen gelijkaardig zijn met de maatregelen in België, behalve dan de avondklok.”

(PD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier