Ingelmunster is hartveiliger dankzij extra AED-toestellen

Schepen Jan Rosseel bij het AED-toestel aan de Cultuurfabriek.© FODI
Schepen Jan Rosseel bij het AED-toestel aan de Cultuurfabriek.© FODI
Redactie KW

Na het gemeentehuis en het sportcentrum heeft nu ook De Cultuurfabriek in de Kortrijkstraat een AED-toestel. En sinds kort hangt er ook zo’n toestel aan de voorgevel van de Prizma Middenschool in de Schoolstaat.

Aan de ingang van De Cultuurfabriek in de Kortrijkstraat hangt een speciaal uitgeruste kast met een nieuw AED-toestel. Dit draagbaar toestel kan gebruikt worden om een elektrische schok aan het hart toe te dienen bij levensbedreigende hartritmestoornissen. “Deze kast is voorzien van verlichting, een alarm, een kleine verwarming en ventilatie om het AED-apparaat in ideale omstandigheden te bewaren”, zegt schepen van Gezondheid Jan Rosseel.

“Naast het toestel zelf is er ook een rescuekit toegevoegd. Zo is al het noodzakelijke materiaal aanwezig om een reanimatie uit te voeren. Dergelijke toestellen zijn wel degelijk nuttig. Eind vorig jaar werd er iemand onwel in het sportcentrum. Dankzij het AED-toestel kon het slachtoffer snel worden geholpen. Daarom willen we – zodra het weer kan – opleidingen organiseren voor verenigingen over hoe je deze toestellen gebruikt.”

Dankzij sponsors

Er hangt nu een dergelijk toestel aan het gemeentehuis, in het sportcentrum – waar het vorige toestel werd vervangen door een nieuw exemplaar –, aan De Cultuurfabriek en sinds kort eveneens aan de voorgevel van de Prizma Middenschool in de Schoolstraat. Deze laatste is geen aankoop van de gemeente, zoals de drie andere toestellen.

“Met de school dienden we een aanvraag in bij de organisatie Hartsaver. Zij zochten sponsors voor ons. Wij moesten enkel voor de bevestiging zorgen. We moesten wel de sponsors vermelden en dat deden we naast het toestel”, zegt Mieke Berghman, directeur Prizma Middenschool Ingelmunster. (PADI)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.