Ingelmunster: “Ik zet me niet in om prijzen te winnen”

Ma Patricia, pa Jan en broer Bram : ze zijn allemaal supertrots op hun zoon/broer Ward, de nieuwe Krak van je gemeente. © FODI
Redactie KW

De titel Krak van je gemeente 2016 gaat naar Ward Tyberghien. Voor velen zal dit geen verrassing zijn, want Ward is een populaire dorpsgenoot die in december – net de periode van deze stemming – vaak in de kijker kwam door onder andere Studio Kontrabas.

“Akkoord, ik ben misschien de meest besproken kandidaat van de Krak van Ingelmunster, maar dat wil daarom niet zeggen dat ik zeker ben van winst. Niemand weet immers hoe de anderen campagne voeren en hoe dat aanslaat”, vertelt Ward. “Zelf heb ik slechts één keer op mijn Facebookpagina geplaatst dat ik genomineerd was. Ik zette er ook bij: ‘Ik ben geen verkoper van mezelf’. De mensen mochten op mij stemmen, maar ik was er gerust in. Dat Studio Kontrabas op het Marktplein net samenviel met het moment dat mensen konden stemmen, is puur toeval.”

“Via de sociale media bereikte ik wel veel mensen en misschien had ik op die manier wat voorsprong op nummer twee Geert Neerinck. Toch dacht ik niet dat ik zou winnen. Wie dan wel? Karel Sabbe, de man die meer dan 3.000 volgers heeft op zijn pagina Je bent van Ingelmunster als je… Ik dacht dat velen op Karel gingen stemmen. Maar eerlijk, jawel… ik ben blij dat ik gewonnen heb.”

Geen politiek

In februari vorig jaar wonnen Bram en broer Ward de Jeugdtrofee 2016 tijdens het Gala van Ingelmunster. Nu is Ward Krakvan Ingelmunster. Wat is de volgende eretitel? “Bij het volgende Gala van Ingelmunster zijn we met Studio Kontrabas genomineerd voor Activiteit van het jaar. Ook Team Kerstboom en het boksgala staan op die lijst. Iedereen kan winnen. Je weet maar nooit, maar ik zet mij niet in om die prijzen te winnen. Heel wat andere mensen verdienen ook een erkenning.”

Misschien wint Ward een prijs op 14 oktober 2018, de dag van de gemeenteraadsverkiezingen? “Politiek zegt mij niets, echt waar”, benadrukt hij. “Ze mogen het komen vragen, maar ik bedank nu al voor de eer. En wanneer Bram en ik moeten stemmen, dan roepen we zelfs de hulp van onze ouders in. Gemeenteraadslid of schepen worden, daar mag ik niet aan denken. Je moet dan meer op je voorkomen letten en uitkijken wat je allemaal doet, terwijl ik ook nu nog altijd graag eens goed uit de bol ga”, lacht Ward.

Hoe ziet de derde editie van Studio Kontrabas er uit? “Normaal gezien hanteren we dezelfde formule, maar nu zijn we ook al aan het brainstormen voor 2018. Dan denken we misschien wel aan vernieuwing, maar meer kan ik daarover nog niet kwijt”, besluit Ward.

Vragenrondje

Scouts of Chiro Jefri ?

“Ik ben al bijna zestien jaar actief in de Scouts. Mag ik voor één keer beiden kiezen of moet ik één kiezen ? Persoonlijk dan de Scouts, maar in feite maakt dat niet veel uit. Een jeugdbeweging is een jeugdbeweging. We doen allebei hetzelfde, namelijk jongeren een aangename namiddag bezorgen. Wie op zaterdag vrij is, komt naar de Scouts. Wie de zondag thuis is, komt naar de Chiro. In de Scouts zegt men altijd : de Chiro is op zondag, maar de Scouts is voor ‘t leven (glimlacht)“.

Studio Kontrabas of Jeugdhuis Kontrabas ?

(stilte) “Daar kan ik niet uit kiezen… Toch denk ik eerder Studio Kontrabas, omdat ik bij die organisatie langer met vier aan het roer zal staan dan dat ik – samen met broer Bram – aan het hoofd zal staan van Jeugdhuis Kontrabas. Ik zal me dus langer actiever inzetten voor Studio Kontrabas, dan dat ik voorzitter zal zijn in Jeugdhuis Kontrabas. Op Studio Kontrabas kleeft geen leeftijd, hé. Bij Jeugdhuis Kontrabas kan je pakweg als dertiger toch geen voorzitter meer zijn.”

Tweelingbroer Bram of papa Jan ?

(lange stilte) “Op het vlak van dingen samen verwezenlijken, kies ik voor broer Bram. Op het vlak van belangrijke dingen vragen, is het mijn pa. Zit ik met vragen, dan ga ik vooral naar mijn pa.”

Opvoeder of begeleider ?

“Ik ben liever begeleider. Je krijgt als begeleider meer terug van de mensen die hulpbehoevend zijn, dan wanneer je in school opvoeder bent. De verantwoordelijkheid is wel dezelfde, maar je krijgt meer sympathie terug als begeleider dan als opvoeder. De zorgbehoevenden kunnen ook wel eens boos zijn, maar ze snappen beter waarom je er bent als begeleider. Als opvoeder denken ze wel eens dat je er overbodig bent en dat is dus minder tof werken.”

Bio

Privé

Ward (24) is de zoon van Jan en Patricia Tyberghien – Vandekerckhove uit de Nachtegaalstraat 33. Hij is de tweelingbroer van Bram.

Loopbaan

Studeert eind juni af aan het MIRAS in Kortrijk als opvoeder/begeleider in de jeugd- en gehandicaptenzorg. Hoopt daarna aan de slag te kunnen in ‘t Nest in Kortrijk, waar hij nu stage loopt.

Vrije tijd

Ward is actief in de Scouts. Daarnaast is hij voorzitter van het jeugdhuis Kontrabas. Hij zet zich in voor Studio Kontrabas en Icos, speelt minivoetbal bij Scouts en is ook basgitarist.

(Patrick Depypere)