Ingelmunster heeft verlanglijstje klaar voor nieuw Cultuurhuis

Het nieuwe Cultuurhuis op de voormalige site van wasserij Reinwas langs de Oostrozebekestraat. (foto FODI)©PADI foto FODI
Het nieuwe Cultuurhuis op de voormalige site van wasserij Reinwas langs de Oostrozebekestraat. (foto FODI)©PADI foto FODI
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Ingelmunster zou graag in 2023 beginnen met de bouw van zijn nieuwe Cultuurhuis op de voormalige site van wasserij Reinwas langs de Oostrozebekestraat. Dit jaar gaat het op zoek naar een geschikt architectenteam en het heeft alvast een wensenlijstje klaar voor wat het gebouw allemaal moet bevatten.

Het nieuwe Cultuurhuis heeft een bruto-oppervlakte van 2.650 m², waarin een nog aan te stellen bouwteam een evenementenzaal, bibliotheek met leescafé en enkele administratieve ruimtes moeten voorzien. “Door de beperkte oppervlakte zullen enkele functies wellicht op een eerste verdieping terecht komen, maar vast staat dat we zowel de grote (500 meter²) als kleine evenementenzaal (150 m²) op het gelijkvloers willen houden, net als de bergingen en keuken”, zegt Frank Benoit van de technische dienst. “De bib kan eventueel op de eerste verdieping terecht, maar het leescafé geven we graag beneden een plaatsje om dat zo laagdrempelig mogelijk te houden.”

De evenementenzaal krijgt een telescopische tribune, waar 300 mensen zitten terecht kunnen. Is de zaal leeg kan er een staand publiek van 500 personen terecht. “We kunnen die via dubbele deuren koppelen aan de kleine zaal en op ons verlanglijstje staan ook een grote en kleien bar, centrale keuken met kookuitrusting, voldoende frigo’s en een koelcel.” De bibliotheek krijgt dus een laagdrempelig leescafé van 50 m² met zeteltjes, lange tafels, uitgestalde tijdschriften en kranten, een videowall, versnaperingen uit een automaat en een buffet/wandmeubel met een aanbod taarten of koffie bij activiteiten. “Er komt een aparte lees- en boekenzaal van 400 m² met ook een zelfscansysteem, inleverbus en twee vergaderzalen voor workshops en opleidingen, net als een leestuin en terras”, vervolgt Benoit. “ER komen ook administratieve ruimtes in het gebouw met oa. een landschapskantoor, personeelslokaal en refter.”

De bouw- en studiekost wordt op 7 miljoen euro inclusief BTW geraamd, maar de gemeente voorziet een extra buffer van één miljoen euro. Er gaat nu een ontwerpwedstrijd van start, tegen september moet de winnaar bekend zjn. Volgend jaar start de vergunningsprocedure, in 2023 kunnen de werken starten. Die moeten eind 2024 af zijn en idealerwijs volgt in januari 2025 een inhuldiging van het gebouw.

Jan Defreyne (CD&V) is verwonderd dat er nog een sanering nodig is. “We hebben altijd gezegd dat er een sanering nodig was en er werd gezegd dat dit niet waar was”, zegt hij. Frank Benoit: “We weten al van in het begin dat de site gesaneerd zou moeten worden. Dat staat duidelijk in alle documenten.” Els Leysen vroeg zich af of de evenementezaal groot genoeg zou zijn voor fuiven. Dat is het geval, maar de evenementenhal aan het sportcentrum zal in de toekomst de thuishaven blijven voor grotere fuiven. Kurt Soenens (Sp.a+) vroeg zich dan weer af of Ingelmunster een eigen cultuurprogramma wil voorzien, gezien er ook een artiestenloge komt. “Neen, maar we willen die wel voorzien voor als verenigingen een cultuurgast uitnodigen. De zaal kan als ze niet gebruikt wordt bijvoorbeeld ook als vergaderlokaal dienen”, besluit Frank Benoit. (vadu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier