Inge Vercammen uit Werken maakt haar eigen natuurlijke zepen

Inge Vercammen in haar zeepatelier Mano de oro. © TLK
Trui Lievens
Trui Lievens Medewerker KW

Door een heel veeleisende job belandde Inge Vercammen een tijd geleden in een burn-out, waarna ze op zoek ging naar een creatieve invulling van haar tijd. Dat bracht haar op het pad van zelfgemaakte, natuurlijke zepen. Met Mano de oro heeft ze nu haar eigen, kleinschalig zeepatelier.

Inge groeide op in Berlare, maar kwam uiteindelijk met haar partner Kris Backers (uit Oudenburg) enkele jaren geleden in Werken wonen. “We zochten iets op de buiten, met veel ruimte, waar Kris zijn voedselbos kon aanplanten en ik meer plaats zou hebben voor mijn zepen”, aldus Inge. “Via vrienden vonden we in de Steenstraat precies wat we zochten. Er wacht ons nog veel werk, want we doen alles zelf. Het voedselbos met minder bekende bessen en planten is al deels aangeplant.”

Inge zelf kreeg als projectleidster bij een Gents architectenbureau in 2017 met een zware burn-out af te rekenen. “Om wat invulling aan mijn leven te geven, probeerde ik aanvankelijk wat creatief te knutselen, maar zelfs dat lukte niet echt meer”, vertelt Inge. “Tot ik plots op het idee kwam om zelf zeep te maken.”

Chemisch proces

Inge ging op internet op zoek naar informatie. “Zeep maken, is een chemisch proces, gelukkig ken ik wat van chemie”, gaat Inge verder. “Toch bevatten mijn zepen geen schadelijke producten, noch bewaarmiddelen. Ik gebruik olijfolie, natriumloog en etherische oliën, en werk volgens het cold process. Dat betekent dat mijn zepen zes weken nodig hebben om uit te harden, te rijpen.”

“Mijn zepen bevatten geen schadelijke producten, noch bewaarmiddelen”

“Nadeel van natuurlijke zepen is dat de geur sneller verdwijnt. Al komen sommige klanten vanwege allergische reacties speciaal om zeep zonder geurstoffen.”

Gouden handen

“Daarnaast maak ik onder andere ook shampoos, tandpasta en deodorant. In de deodorant zitten onder meer pijlwortelmeel en natriumbicarbonaat, deze zorgen voor geurabsorptie.”

Ondertussen bouwen ze rustig verder aan haar eigen atelier dat ze Mano de oro doopte, ‘gouden handen’. Een passende naam voor een atelier waar ze in de toekomst hoopt te kunnen werken aan zeepjes op bestelling. Voor b&b’s bijvoorbeeld, maar ook voor geboorte- en relatiegeschenken. “Momenteel heb ik al enkele b&b’s waarvoor ik gepersonaliseerde zeepjes maak, maar ooit hoop ik alle b&b’s in de buurt te bezoeken ––om mijn producten voor de stellen”, besluit Inge.

Ook ijsjes

Naast het zeepatelier heeft Inge ook nog andere plannen. Volgend jaar zal ze ook zelfgemaakte ijsjes verkopen op het erf. Deze ijsjes zullen gemaakt worden met de producten uit hun eigen voedselbos.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier