Inge Six is zoals zovelen corona beu, kruipt in haar pen en schrijft een open brief

Inge Six schreef een lijvige open brief.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Inge Six schreef een lijvige open brief.©Frank Meurisse Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Het moest er eens uit bij Inge Six. Ze is corona en de aanpak van de Belgische overheid ook beu. In een open brief onder de titel ‘Zo kan het niet verder’ spuwt ze haar gal. “Het is mensonwaardig dat we zo moeten leven.” De open brief kun je onderaan dit artikel integraal lezen.

Inge Six (45) betrekt met haar man Hans Kerckhof van Schilderwerken Kerckhof een herenhuis in de Prinsessestraat waar ze zelf door de jaren heen veel aan opgeknapt hebben. Inge is management-assistent bij een Izegemse firma. Ze zijn de ouders van twee tieners: Zeno (17) en Vita (15). Ze is nog altijd bestuurslid bij Open VLD Izegem, maar dat verhindert haar niet om fel uit te halen naar de politiek. “Mijn hart heeft altijd bij de lokale politiek gelegen. Maar op dit moment gebeurt daar ook niet veel. Ook al door corona. Als je voor een bepaald ‘kleur’ in de politiek kiest, word je daar altijd mee geassocieerd. Maar ik kan momenteel niet goedkeuren wat de politiek er op dit moment van bakt.”

Frustratie

Daarom kroop ze in haar pen. “Bij mij begint de frustratie ook groter te worden. Je mag de kranten niet openslaan of je wordt om de kop geslingerd met krantenkoppen die er volgens mij soms over zijn. Je vraagt je soms af waar de kritische geest van de journalistiek blijft. Daarom wilde ik mijn gevoelens op papier zetten. Een oplossing heb ik ook niet, maar zo kan het niet verder.”

Zelf is ze ook mama van twee tieners. “We ervaren nu ook in Izegem dat het levens kan kosten. Die jongeren zijn alles afgenomen. Ze mogen nog studeren, maar al hun hobby’s worden afgenomen en vrienden mogen ze niet zien. Ook voor volwassenen begint het te lang te duren. Zelf hebben we ook een rijk sociaal leven, we missen de mensen die we anders vaak zien. Ik ben zelf van Harelbeke afkomstig uit een nest van vijf. Mijn broers en zussen heb ik het afgelopen jaar nauwelijks gezien. Mijn mama droomt ervan om haar hele bende weer eens samen te hebben…”

Mentale gezondheid

Ondertussen wordt ook veel stuk gemaakt. “Horecazaken gaan kapot en kappers krijgen een perspectief dat er eigenlijk geen is. Hoe lang gaan ze die mensen nog gijzelen? In Nederland leidde dat al tot geweld, maar dat is de oplossing niet. Wij hebben het geluk nog te kunnen werken, maar ik ken mensen die al van maart niet meer op hun job zijn geweest. Voor de mentale gezondheid is dat nefast. Er moeten mensen met een ‘helikopterview’ opstaan, mensen die verder kijken dan louter die coronacijfers. Er moet iets gebeuren.”

De open brief van Inge Six:

Zo kan het niet verder !

Het levenswerk van veel mensen gaat kapot, sommigen zitten al maanden werkloos thuis, onze senioren kwijnen weg in woonzorgcentra en ziekenhuizen zonder bezoek of een laatste afscheid, onze kinderen bouwen een leerachterstand op en moeten alle leuke dingen van het ‘jong-zijn’ missen. De motivatie om te ‘leren’ zakt weg omdat ze geen perspectief en toekomst meer zien. Met velen achter ons scherm als halve robots voor afstandsonderwijs, telewerk, skype, zoom, teams. Mensonwaardig en beschamend dat we zo moeten leven.

Oh ja we hebben knuffelcontact, knaldrang en andere leuke woorden uitgevonden om ons een beetje te sussen … we gingen de zomer redden, we gingen kerst redden, we moeten nog even doorbijten. Het komt allemaal goed horen we nu al maanden MAAR in realiteit zijn we nog altijd zonder enig succes aan het vechten.

De mentale, financiële en economische gevolgen zijn niet te overzien. Wie gaat hiervoor opdraaien, wie gaat dit betalen?

Al maanden lopen we met zijn allen gebukt onder het juk van Corona, en proberen we zo goed als mogelijk in de pas te lopen, bang van al die boetes. Mensen krijgen boetes om op een bankje te zitten, om met een persoon te veel buiten gezien te worden, om een beetje plezier te hebben, … terwijl de echte criminaliteit te vaak ongestraft blijft … een nachtje cel en zand erover.

Er was de mondmaskersaga, de communicatieblunders, de wissel van de macht in de wetstraat … en wat levert ons, brave burgers, dit eigenlijk op?

We doen het voor de zorg, die helaas al kapotbespaard was van voordien, we doen het voor de senioren, voor de zwakkeren onder ons. En dat is nobel en terecht, echt waar. Begrijp me niet verkeerd, mijn diep respect voor mensen die dit in de frontlinie al maanden aan het bevechten zijn.

Er wordt beroep gedaan op ons gezond verstand.

Maar waar is verdorie het gezond verstand van alle politieke leiders? Waar is de kritische journalist gebleven die dingen in vraag stelt? In plaats daarvan krijgen we krantenkoppen met paniekzaaierij en van de pot gerukte maatregelen opgelegd. Maar het blijft dweilen met de kraan open, al bijna een jaar aan een stuk. Hoe lang houden we dit nog vol, kunnen we dit nog volhouden?

Alle vrijheid is ons ontnomen, veel van onze rechten met de grond gelijk gemaakt.

Doe een wandelingetje, met zijn vieren even rond de vuurschaal, drink een verse soep boordevol vitamines zijn dan de oplossingen die we aangereikt krijgen.

Zo kan het niet verder, deze waanzin moet stoppen! Er komen gemuteerde versies van het virus op ons af, tussen de regels door voelen we nu al dat de vaccins niet zo efficiënt zullen zijn…. mijn theewater kookt al over en tiert door de fluit van de ketel: 2021 wordt nog erger dan 2020 !

We gaan een manier moeten vinden om te leren leven MET dit virus in plaats van het te bestrijden, en dit met herwonnen vrijheden zodat we weer kunnen LEVEN, want de afgelopen 10 maanden was geen leven, dat was eigenlijk de hel.

Je ziet het rondom ons: het begint te borrelen en over te koken, rellen hier en daar, opstand, vernielingen. Geweld is niet de manier om iets te bereiken en zal niets oplossen. Maar dat mensen dit niet langer pikken begrijp ik wel.. Men is helaas aan het oogsten wat er gezaaid is. Nog een paar maanden zo aanmodderen als nu en de bom ontploft.

Mensen vertrouwen niemand meer, iedereen wijst een andere schuldige aan. Het zijn de reizigers! Het zijn de contactberoepen! Het zijn de scholen! Het is de horeca! De enige schuldige van heel deze crisis is China met zijn ROTVIRUS.

We zijn meer en meer terechtgekomen in een verzuurde maatschappij waar mensen hun gal spugen op sociale media en iedereen heeft een uitgesproken mening: zwart of wit. We bestoken mekaar en beschuldigen elkaar. Iedereen flik als het ware. Wie niet doet zoals we het zelf willen: de muur en de kogel, of de brandstapel op… Pas op, cru woorden maar dat is het niveau van taal dat dagelijks passeert op onder andere Facebook en Instagram. We zijn aan het muteren naar een dierlijke versie van de mensheid en we zien het niet!

Mensen: word wakker! Is dit de maatschappij waarin jullie willen leven, is dit de toekomst voor onze kinderen? Waar is wederzijds respect, empathie en begrip naartoe?

Gaan we mekaar helemaal ten gronde richten of gaan we hier samen doorkomen?

We vervreemden van onze vrienden en familie, leven allemaal in onze sociale bubbel, het zwijgen opgelegd door het mondmasker.

Gezondheid boven alles! Een gezonde geest in een gezond lichaam? Zeker en vast!

Maar met alle respect niet alleen voor de zwakkere en ouderen onder ons, maar gezondheid (zowel fysiek als mentaal) voor 11 miljoen Belgen.

Tous ensemble toch, of niet?

Is er nu echt niemand aan de macht die ziet dat het zo niet verder kan?

Is er nu echt niemand in staat om een helikoptervisie op deze pandemie te zien en een beleid op langere termijn uit te stippelen?

Is er nu echt niemand die het aandurft om de nek uit te steken?

Is er nu echt niemand die ons gaat redden uit deze hel?

Six Inge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier