Inge Carbon (46) werkt samen met De Lovie en H. Familie: ‘Gelukzakjes’ vol helende kruiden

De Lovie - Pegasus - Inge Carbon - Kruidentuin in samenwerking met bewoners van De Lovie en leerlingen van De Heilige Familie. © MICHAEL DEPESTELE
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Inge Carbon (46) van restaurant Pegasus op de Paardenmarkt bracht een nieuw product op de markt: het gelukzakje, een kussen vol kruiden uit de streek. “Eigenlijk is het een echt inclusieverhaal, waar bewoners van De Lovie aan meewerken, en ook leerlingen van de H. Familie Ieper”, zegt Inge Carbon.

“Het initiatief kwam tot stand door te experimenteren, ondernemen en durven. Voor ons restaurant kweekte ik al lang kruiden, om te verwerken in thee en infusies. Gaandeweg leerde ik over drogen en bewaren”, zegt Inge. “Ik verdiepte mij in deze boeiende materie en schreef het Intereg-verhaal ‘Infuse’, over de aromatische tuin op het domein De Lovie, waar er kruiden aangeplant, verzorgd en geoogst worden door de bewoners in functie van sociale inclusie. Mijn echtgenoot Bert Recour is al jarenlang voortrekker bij allerlei initiatieven in De Lovie. Zo kwam ik op het idee om met de overschot van de kruiden van De Lovie kussentjes te maken”, aldus nog Inge.

Op het ritme van de natuur krijgt dit inclusieve verhaal vorm

“Toen kwam corona en kon ik voluit experimenteren. Ik maakte mocktails met kruiden en fruit, kruidenzout en -boter, en kruidenolie”, vertelt Inge. “Maar bij het maken ontdekte ik ook de helende kracht van de kruiden. Ik zag het bij onze dochter Joséphine, hoe ze haar kussen gevuld met kruiden bij zich neemt: als houvast, als troost, hoe belangrijk de stof voor haar is en de vulling, hoe de geur haar veiligheid biedt. Intussen ondervond ik zelf de kracht van kruiden. Het idee voor een kruidenkussen op maat was geboren.”

Hulp uit kruidentuin

“Gelukzakjes, zo kunnen we ons wel noemen”, vult Angie Verbrigghe, stafmedewerker communicatie van De Lovie, aan. “Op vraag van Inge leveren we vanuit de kruidentuin de kruiden aan voor de vulling van de kussentjes. Op het ritme van de natuur krijgt dit mooie inclusieve verhaal vorm: de bewoners planten, verzorgen en oogsten de kruiden. Het vullen van de kruidenkussentjes is het absolute geluksmoment. Dit maakt deel uit van een hartverwarmende samenwerking tussen Pegasus, De Lovie vzw en de Heilige Familie.”

Rita Lenoor is leerkracht Mode aan de Heilige Familie Ieper en naaide samen met haar klasje de kussens. “We werkten ondertussen enkele mengelingen uit: kussenvulling met haver, lavendel, Poperingse hop en lindebloesem, spelt-citroenmelisse en vlierbloesem, haver-duizendblad-vrouwenmantel en kamille.”

De kussens kosten 38 euro, een navulling 20 euro. Er zijn diverse mengelingen op maat. Info: Inge Carbon via 0475 42 79 51 of mail info@pegasusrestaurant.be. Ook verkrijgbaar in De Lovie, bij Jules & Jolies, de geschenkenwinkel met theesalon, en in De Link, de schoolwinkel van de Heilige Familie.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.