Infrabel wil alle gelijkvloerse overwegen in Torhout schrappen

Spoorwegbeheerder Infrabel wil alle gelijkvloerse overwegen in Torhout schrappen. Dat had N-VA-raadslid Inge Perquy tot haar onthutsing vernomen en dus vroeg ze tijdens de digitale gemeenteraadszitting van maandagavond om verduidelijking. Schepen van Mobiliteit Elsie Desmet (CD&V) ontkende de heikele kwestie niet, maar zei dat er nog niets beslist is.

Infrabel wil alle gelijkvloerse overwegen op het Torhoutse grondgebied schrappen en praat daar al sinds 2017 over met het stadsbestuur.©Johan Sabbe
Infrabel wil alle gelijkvloerse overwegen op het Torhoutse grondgebied schrappen en praat daar al sinds 2017 over met het stadsbestuur.©Johan Sabbe

“Het nieuws bereikte me vanuit de stedelijke landbouwraad”, aldus Inge. “Infrabel zou alle bestaande gelijkvloerse overwegen tussen Torhout en Lichtervelde willen vervangen door nog slechts één kruising van de spoorweg via een tunnel of een brug. Ik vraag het stadsbestuur om bij hoogdringendheid naar de precieze intenties van de spoorwegbeheerder te informeren.”

Al drie besprekingen met Infrabel achter de rug

“In 2016 heeft Infrabel zich tot doel gesteld om geleidelijk aan alle gelijkgrondse overwegen in Vlaanderen af te schaffen”, verduidelijkte schepen Desmet. “Dat houdt enerzijds het definitief afsluiten van bepaalde overwegen in en anderzijds het vervangen van gelijkgrondse overwegen door een brug of een tunnel.”

“Sinds het genoemde jaar is een afvaardiging van Infrabel al drie keer met ons over die kwestie komen praten, met name in september 2017, op 19 september 2019 en op 12 maart 2020. Telkens formuleerde de spoorbeheerder voorstellen voor het supprimeren van de vijf gelijkgrondse overwegen op het Torhoutse grondgebied. We hebben de plannen uiteraard besproken in het College van Burgemeester en Schepenen, maar momenteel bestaat er nog totaal geen consensus over welke overwegen er definitief afgesloten zullen worden en welke vervangen door een brug of een tunnel. We bekijken samen met de provincie en onze buurgemeenten Zedelgem en Lichtervelde wat de mogelijkheden zijn. Het afsluiten van overwegen heeft namelijk impact op de verkeersstromen. Uiteraard nemen we ook de ontwikkeling van de fietssnelweg mee in het hele verhaal.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.