Infomoment westelijke strekdam vindt plaats op 25 oktober

© GF
Redactie KW

Het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust organiseert op vrijdag 25 oktober een infomoment over de nieuwe westelijke strekdam aan de jachthaven in Blankenberge. Tussen 17u en 20u kan iedereen vrij binnen en buiten lopen op een infomarkt in de Cabo, Wenduinse Steenweg 1.

De nieuwe westelijke strekdam die in Blankenberge gebouwd zal worden, moet de verzandingsproblematiek in de jachthaven tegengaan. Tijdens een studie naar hoe de strekdam er moest uitzien, werden verschillende scenario’s onderzocht. Bij afweging van de kosten en de baten is rekening gehouden met verschillende ruimtelijke elementen zoals de aansluiting met de haven en het strand, het bestaande staketsel en de toegankelijkheid.

Er zijn verschillende varianten, zowel van een toegankelijke als niet toegankelijke dam en met behoud van het staketsel of de afbraak ervan, onderzocht. Voor alle varianten werd de investerings- en onderhoudskost bekeken. Daaruit is gebleken dat een ontoegankelijke hellende dam in combinatie met de afbraak van het westerstaketsel de meest effectieve en kostenefficiënte oplossing is om de verzandingsproblematiek structureel aan te pakken.

De exacte planning en details van de effectieve werken zijn nog niet bekend. Na de keuze van het voorkeursalternatief werden vanop een hefplatform sonderingen uitgevoerd. “Op basis van die resultaten werken we momenteel aan een technisch ontwerp. Van zodra dat klaar is, worden de nodige vergunningen aangevraagd en de aanbesteding opgemaakt. Daarna kan de uitvoering op het terrein ingepland worden”, klinkt het bij het MDK.

De experten van afdeling Kust zullen op de infomarkt paraat staan om alle vragen te beantwoorden. Aan de hand van posters zullen worden volgende thema’s belicht: de keuze van een hellende dam als beste oplossing, de achterliggende problematiek van de havenverzanding, de huidige stand van zaken in het project en het vervolgtraject.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier