Infobord herinnert aan ‘Breedene Hippodroom’: “Meer races dan in Oostende”

Joseph Stroobant van heemkring Ter Cuere, cultuur- en toerismeschepen Alain Lynneel en cultuurmedewerkster Charlotte Bulcke.© MM
Joseph Stroobant van heemkring Ter Cuere, cultuur- en toerismeschepen Alain Lynneel en cultuurmedewerkster Charlotte Bulcke.© MM
Redactie KW

Waar Koerslaan en Batterijstraat elkaar ontmoeten, vond je ooit een paardenrenbaan terug. Naar aanleiding van Erfgoeddag ’21 onthulde het gemeentebestuur er afgelopen week een informatiebord, waarop de roemrijke historie van ‘Breedene Hippodroom’ wordt toegelicht. Joseph Stroobant van heemkring Ter Cuere dook ervoor de geschiedenisboeken in.

“We hebben met de heemkring eerder al de geschiedenis van de paardenrenbaan in Bredene opgetekend”, opent Joseph Stroobant van Ter Cuere. “We zijn uiteraard opgetogen dat die geschiedenis nu ook in het straatbeeld zal verankerd blijven via dit nieuwe infobord.”

Het mag bijzonder heten dat Bredene Duinen, in de jaren 20 van vorige eeuw niet meer dan een bescheiden badplaats, een hippodroom op zijn grondgebied mocht verwelkomen. “De komst is te herleiden tot het verdwijnen van een oefenbaan, die in die tijd op de Vuurtorenwijk terug te vinden was. Vergeet niet dat Oostende toen al over de gerenommeerde Wellingtonrenbaan beschikte. De haven van Oostende werd echter uitgebreid en dus moest de oefenbaan verdwijnen. De eigenaars ervan zijn toen uitgeweken naar het kleine Bredene. In wat vandaag natuurgebied d’Heye is, vonden ze een uitstekende locatie voor een renbaan.”

De hippodroom van Bredene, zoals die er tijdens zijn hoogdagen bijlag.© gf
De hippodroom van Bredene, zoals die er tijdens zijn hoogdagen bijlag.© gf

“De tram reed tot aan de hippodroom en bracht toeschouwers en gokkers uit Oostende en daarbuiten naar Bredene. Je vindt in het gebied, net naast de Batterijstraat, trouwens nog altijd sporen van de tramlijn. De wedstrijden waren kleinschaliger, maar er waren momenten dat er meer races waren in Bredene dan in Oostende. Stel je voor.”

Aan de paardenkoersen op Breedene Hippodroom kwam abrupt een einde toen de Duitse bezetter in 1941 Bredene als sperrgebiet inlijfde.

Restanten tribune

“Veel Bredenaars vermoeden vandaag in de brokstukken, die je vanaf de straat in d’Heye kunt zien, de restanten van Duitse bunkers. Niets is minder waar. Het zijn de overblijfselen van wat ooit de prachtige tribune was, die uitkeek op de renbaan.”

“We vonden het als gemeentebestuur meer dan tijd om dit stukje rijke geschiedenis in de verf te zetten”, merkt toerismeschepen Alain Lynneel op. “Voor veel inwoners en toeristen zal hiermee ook een antwoord gegeven zijn op de vraag waarom zoveel straten in de omgeving namen als Hippodroomlaan, Koerslaan, Ruiterlaan, Amazonelaan,… dragen.” (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier