Infobalie ontlast stadsdiensten

© (Foto IV)
© (Foto IV)
Paul Bruneel

Een van de punten op de agenda van de Nieuwpoortse gemeenteraad deze week was de studieovereenkomst voor het bouwen van een stadskantoor en de restauratie van het stadhuis, de pastorie en de stadshalle. Een tijd geleden werden vijf ontwerpen geselecteerd. Geen van deze ontwerpen bood echter het gewenste resultaat en daarom werd de procedure nu hernomen.

Het nieuwe stadskantoor komt op de site van het voormalige winkelpand Het klein gewin in de Sint-Sebastiaanstraat. In het voorjaar van 2019 werd dit gebouw gesloopt en gekocht door de stad Nieuwpoort met de bedoeling om er het nieuwe stadskantoor in onder te brengen.

“We hebben ook nog een tweede gebouw aangekocht”, zegt burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V). “Dit is de ideale locatie om er een stadskantoor te vestigen. Het is de bedoeling om er alle administratieve stadsdiensten een onderkomen te bieden en samen met deze nieuwbouw zal de stadshalle op termijn deel uitmaken van het nieuwe administratief centrum. De stadshalle is een iconisch gebouw en zal worden gerestaureerd waar nodig.”

“Het is ook de bedoeling om de hoofdingang van het stadskantoor te realiseren in de stadshalle. Daar zal ook een infobalie gevestigd zijn waar je met heel wat vragen terecht moet kunnen. Op die manier willen we ook de stadsdiensten ontlasten. De mensen aan de balie zullen opgeleid zijn om heel wat antwoorden te bieden aan de bezoekers. We zullen ook zorgen voor een betere dienstverlening door de openingsuren aan te passen aan de noden van de mensen.”

Door alles in één gebouw te centraliseren garanderen we een betere service

De pastorie zal ingericht worden als vergaderruimte en het huidige stadhuis zal enkel nog een ceremoniële functie hebben en gebruikt worden voor plechtigheden. Ook de kantoren van de burgemeester en de schepenen zullen blijven in het huidige stadhuis. De burgemeester hoopt dat tegen het einde van volgend jaar of begin 2023 zal gestart kunnen worden met de werkzaamheden zodat het stadskantoor in gebruik kan worden genomen in 2024.

Werelderfgoed Unesco

“Door alles in één gebouw te centraliseren zal niet alleen veel tijd worden gewonnen, het zal ook veel comfortabeler werken zijn voor het gemeentepersoneel en bovendien een betere service garanderen aan de bevolking”, geeft de burgemeester nog mee.

De stadshalle en het belfort werden in 1999 opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco en Nieuwpoort is een van de enige steden in de hele omgeving die een gebouw heeft op die lijst. “Wij vinden het nog altijd een eer om op die lijst te staan”, zegt Geert Vanden Broucke. “We staan er tussen gebouwen die tot de verbeelding spreken zoals de Taj Mahal in India en de Chinese Muur. We moeten ons gebouw daarom ook in ere houden en ongeschonden bewaren. Met de bouw van het nieuwe stadskantoor en de prachtige architectuur van de stadshalle krijgen we een mooie mix tussen nieuw en oud.”

De huidige stadshalle heeft hetzelfde uiterlijk als de eerste die vermoedelijk in 1280 werd gebouwd in laatgotische stijl en kreeg het tijdens de beide wereldoorlogen hard te verduren. Op 17 oktober 1914 werd de halletoren zelfs gedynamiteerd door het Belgische leger omdat het belfort een mikpunt was geworden voor de Duitse artillerie. Na de oorlogen werd de stadshalle telkens opnieuw opgebouwd. In 1968 werd het gebouw ook getroffen door een vuurwerkpijl die werd afgeschoten tijdens de Nieuwpoortse heksenfeesten. In 2000 werd het interieur volledig vernieuwd en vanaf die tijd werd de stadshalle vooral gebruikt als ontvangstruimte voor speciale gelegenheden en als expositieruimte voor tentoonstellingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier