Ine Berghman en Cindy Casier winnen Vlaamse Scriptieprijs Onlinehulp met website

(foto Wim) © (foto Wim)
Redactie KW

Vorig jaar studeerden Ine Berghman uit Izegem en Cindy Casier uit Kuurne af als vroedvrouw bij Vives campus Kortrijk. De twee maakten in Zambia hun bachelorproef af. Intussen vielen ze in de prijzen met hun website www.blijverwachtenwordtverdriet.be. Hiermee helpen ze ouders die slecht nieuws krijgen over hun ongeboren baby.

Ine Berghman (25) uit Izegem en Cindy Casier (42) uit Kuurne trokken vorig jaar samen naar Zambia op stage. De twee studeerden vroedkunde aan Vives campus Kortrijk en mochten vorig jaar in juni hun diploma in ontvangst nemen.

“We trokken aan het einde van onze studie samen naar Zambia voor onze stage en werkten daar onze bachelorproef af”, vertellen Ine en Cindy die intussen allebei als zelfstandig vroedvrouw aan het werk zijn.

Sterrenkindje

“We maakten onze scriptie rond de begeleiding van ouders die te maken krijgen met afwijkende resultaten bij prenatale testen. Mensen die met andere woorden te horen krijgen dat niet alles in orde is met hun ongeboren kindje.”

“Tijdens de stages die we gedurende onze opleiding liepen, merkten we dat die ouders vaak met heel wat vragen zitten, maar nergens een antwoord vinden. Het internet staat bol van de info, maar alles staat enorm verspreid. Bovendien moet je eigenlijk telkens de bron checken om zeker te zijn dat het om juiste informatie gaat. Daar heb je als ouder in die situatie écht geen zin in”, leggen de dames uit.

Cindy weet trouwens waarover ze spreekt. “Ik ben zelf mama van een sterrenkindje. Ik spreek intussen over tien jaar geleden, maar het is iets wat je blijft meedragen. Ik wilde dan ook iets doen voor ouders die in eenzelfde situatie zitten. Ine zag het meteen zitten om mee in het verhaal te stappen. Zo kwam onze site beetje bij beetje tot stand.”

De dames zijn erg trots op hun site. Op www.blijverwachtenwordtverdriet.be proberen ze ouders duidelijke info te geven over de verschillende testen en afwijkingen tijdens een zwangerschap.

Positieve reacties

“We proberen in duidelijke taal de nodige informatie te geven.” klinkt het. “Onze site is operationeel sinds juni vorig jaar en we zien toch wel dat die gemiddeld om en bij de 20 keer per dag bezocht wordt. Dat is best mooi als je weet dat we nog geen reclame maakten.”

“Af en toe krijgen we een reactie te lezen van bezoekers en die zijn steevast erg positief. We kregen daarnaast ook al erg positieve reacties van professionele mensen zoals gynaecologen. Dat sterkt ons wel.”

Nu krijgen de dames nog een extra erkenning voor hun site. “We mochten op 28 maart de Vlaamse Scriptieprijs Onlinehulp in ontvangst nemen en daar zijn we uiteraard erg trots op. Met de geldprijs van 750 euro die we in de wacht slepen, kunnen we onze site nog interessanter maken”, glunderen de twee. “Er zijn de afgelopen maanden heel wat mooie reportages verschenen bij VRT, maar we konden die tot nu niet op de site plaatsen omdat we die moeten aankopen. Nu kunnen we hier verandering in brengen.”

6 mei wordt nog een belangrijke dag voor de dames. “We zijn met onze site ook in de running voor de VBOV-prijs bachelorproef, dat is de prijs van de Vlaamse Beroepsorganisatie voor Vroedvrouwen. We weten nu al dat we eerste, tweede of derde zullen worden, maar het is voorlopig nog even spannend afwachten. We zullen zien! Feit is dat we nu al heel tevreden zijn met onze bachelorproef. We hebben daadwerkelijk al mensen geholpen met de site en daar deden we het voor.”

(MV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.