Industriële site Francar maakt plaats voor wooncomplex

De industriële site maakt plaats voor het woonproject Francar. © ION
Redactie KW

Op de industriële site Francar, gelegen op de hoek van de Hazewindstraat, de Sint-Rochusstraat en de Waregemstraat, wordt binnenkort een eigentijds wooncomplex opgetrokken. ION bouwt er 31 appartementen en 17 woningen op wandelafstand van winkels en scholen in het centrum van de gemeente. Goed voor een investering van 11,6 miljoen euro.

“De uitstekende ligging met alle voorzieningen binnen handbereik is ongetwijfeld een van de grote troeven van dit project”, verduidelijkt Maxim Van Hauwaert van ION. “Met een architecturale knipoog naar het verleden ontwikkelen we op de voormalige Francarsite 31 lichtrijke appartementen en 17 gezinswoningen rond een centrale, groene binnentuin. Praktisch comfort en stijlvol wonen gaan daarbij hand in hand.”

“Alles speelt zich af rond de monumentale rode beuk en zijn nieuwe groenblauwe inrichting. We maken tabula rasa en nemen in het masterplan het behoud van de open ruimte rond de monumentale rode beuk als vertrekpunt. We streven naar een subtiel doorwaadbaar woongebied en stellen de nieuwe volumes zo op dat het project zich opent ter hoogte van de rode beuk en zich wat meer afsluit naar de omliggende wegen.”

“We creëren een fiets- en wandelpad dat een veilige doorgang biedt doorheen en langs de nieuwe woningen. Het kronkelende pad zoekt zijn weg onder de boom en tussen de nieuwe gebouwen om onder het appartementsvolume terug aan te sluiten met de Waregemstraat. Het verbindt de buitenruimtes met een meer publiek karakter ter hoogte van de rode beuk en een intiemer karakter op het centraal binnengebied, waar het aangenaam vertoeven zal zijn voor de bewoners en de omgeving.”

“Centraal op het veld naast de beuk plaatsen we een vrijstaand volume met appartementen, dat zich met enkele subtiele details onderscheidt van de andere gebouwen. Het vrijstaande gebouw wordt aangevuld door twee appartementsvolumes met oriëntatie op de rode beuk. Deze gebouwen geven links en rechts uit op de omliggende straten en vloeien achter de straathoek over in de nieuwe Francarwoningen. De 31 appartementen hebben oppervlaktes van 55 tot 105 vierkante meter en tellen één of twee slaapkamers.”

Pakhuisstijl

“De 17 nieuwe woningen hebben oppervlaktes van 120 tot 160 vierkante meter en tellen drie slaapkamers. Die woningen in industriële pakhuisstijl sluiten naadloos aan op de bestaande huizen in de Waregemstraat en de Hazewindstraat. Ze hebben allen een private tuin die uitgeeft op het rustige, groene binnengebied. In het losgekoppelde volume met de typische sheddaken maken de mooie woningen contact met het licht en de tuinen. Deze woningen beschikken over een zolder met raam, die perfect als extra slaapkamer kan ingericht worden.”

Een eeuw geleden startte de eerste industriële bedrijvigheid op de hoek van de Hazewindstraat, de Hoogstraat en de Waregemstraat. De bekende witte villa van de Sitam (later Francar) gaat binnenkort onder de sloophamer.
Een eeuw geleden startte de eerste industriële bedrijvigheid op de hoek van de Hazewindstraat, de Hoogstraat en de Waregemstraat. De bekende witte villa van de Sitam (later Francar) gaat binnenkort onder de sloophamer.© DRD

Met de gevel- en dakintegratie van de oude Francarsite geven de architecten een visuele knipoog naar het rijke textielverleden van Zuid-West-Vlaanderen. “Het hele ontwerp van Francar is ontsproten aan het creatieve brein van bow-architecten, een gerenommeerd bureau uit Roeselare met een sterke voorliefde voor de herbestemming van oude terreinen en grote verlaten sites. De architectuurstijl verwijst naar de industriële typologie van weleer: het gevoel van het pakhuis en de sheddaken komt dan ook terug in het nieuwe ontwerp.”

Van Sitam tot Francar

Vraag aan iemand van de iets minder jonge generatie waar de Francar gelegen is, en hij/zij zal je onmiddellijk naar de hoek van de Hazewindstraat en de Waregemstraat verwijzen. Vroeger heette het bedrijf Sitam. Wie gingen met heemkundige Jan Vanoverberghe even grasduinen in de geschiedenis. “De latere weverij of Société Internationale de Tissage d’Ameublement Moderne werd in 1915 opgericht. In 1924 was er een aanvraag om de fabriek te mogen uitbreiden en dat werd toegestaan door het schepencollege van Deerlijk. In 1925 was de uitbreiding compleet met de nu nog bestaande werkhuizen, gelegen langs de Waregemstraat en de Hazewindstraat. De firma Sitam werd opgericht door Serge Skatchkoff (geboren in 1895 in Moskou) en Louisa Beke, een Kortrijkse dame met de roepnaam Loulou. Sitam bleef bestaan tot na WO II. Frans Monbaliu en Carlos Scherpereel namen in 1950 de Sitam over. Zij gaven de nieuwe naam aan het bedrijf: FRANs en CARlos. Na de Francar stond het complex een tijdlang leeg. Later werd het gebruikt als magazijn door de weverij De Deerlijkse (later nv Detis). In mei 2009 legde de nv Detis de boeken neer.” (DRD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier