Industriebrand Roeselare: aanwezigheid kankerverwekkende stof in Mandel sterk gedaald

De zware brand bij Belcroom zindert nog altijd na, maar er is goed nieuws. In het water van de Mandel werd liefst 300 keer meer chroom 6 gemeten dan toegelaten, al de aanwezigheid van die kankerverwekkende stof daalt snel. “Nu zitten we op 14 microgram per liter, nog drie keer van wat de norm is”, stelt West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé. Groenten en fruit uit eigen tuin eten wordt tot dinsdag afgeraden.

© Stefaan Beel

Afgelopen zondagochtend brak er iets voor 5 uur een hevige brand uit bij Belcroom in de Roeselaarsestraat, een bedrijf waar zware metalen gehanteerd worden. De vuurzee legde de firma zelf in de as en ook de omwonenden kreunden onder de gevolgen. Een analyse van het water van de Mandel leverde hallucinante cijfers op. De aanwezigheid van chroom bleek ruim 1.600 microgram per liter te zijn, de kankerverwekkende stof chroom 6 klokte af op meer dan 1.400 microgram per liter.

Onrustwekkend, maar de voorbije dagen evolueerden de cijfers in de goeie richting, bevestigt gouverneur Carl Decaluwé. “Het overtollige bluswater is verdwenen en door het stoppen van de aanhoudende regen is de uitstroom vanop de bedrijfssite zelf ook voorbij. Bovendien staat er al een plan van aanpak op stapel om het hele terrein zelf te saneren. Daar zou al tijdens de tweede helft van oktober mee gestart worden, zelfs maandag 19 oktober wordt genoemd.”

Captatieverbod blijft gelden

De Vlaamse Milieumaatschappij en de Civiele Bescherming nemen dagelijks stalen van het Mandel- en Leiewater en die zorgen voor positieve geluiden. “De aanwezigheid chroom 6 bedraagt nu nog 14 microgram per liter, een pak minder dan de 1.400 van begin deze week. Maar nog altijd drie keer van wat de norm is: 5 microgram per liter. Het Leiewater, waarvan een staal in Oeselgem is genomen, overschrijdt momenteel nipt de norm. Tot de cijfers weer enkele dagen na elkaar onder de norm duiken, blijft het captatieverbod gelden.”

Industriebrand Roeselare: aanwezigheid kankerverwekkende stof in Mandel sterk gedaald
© Stefaan Beel

Volgende week worden ook stalen van het slib van de Mandel genomen en de Civiele Bescherming onderzocht al bodemstalen uit de omgeving. Die zijn voorlopig goed, maar er volgt nog een tweede test. Daar hopen we komende dinsdag de resultaten van te hebben. Tot dan raad ik alle omwonenden af om groenten of fruit uit eigen tuin te eten.”

Tot we de resultaten hebben van een tweede bodemtest, raad ik omwonenden af om groenten of fruit uit eigen tuin te eten – gouverneur Carl Decaluwé

Iets wat toxicoloog Jan Tytgat onderschrijft. “We hebben heel kort op de bal gespeeld, gezien het risico dat zware metalen voor de volksgezondheid kunnen hebben. Nu is de bron onder controle en alle analyses wijzen op een gunstige evolutie. We blijven echter waakzaam, maar ik wil benadrukken dat paniekreacties op geen enkel moment nodig waren.”

“De hoeveelheid chroom 6 daalt snel en zal hopelijk vlug opnieuw de norm bereiken. Vlaanderen is een sterk geïndustrialiseerde regio en we worden dagelijks aan kleine hoeveelheden van onder andere chroom en nikkel blootgesteld. Het is zaak van alles onder controle te houden en dat is ook hier in Roeselare het geval.”

Industriebrand Roeselare: aanwezigheid kankerverwekkende stof in Mandel sterk gedaald
© Stefaan Beel

53 gezinnen getroffen

Burgemeester Kris Declercq heeft het over vier bijzonder intense dagen. “De goeie samenwerking tussen de verschillende diensten, stad en provincie heeft vruchten afgeworpen. We hebben snel het gemeentelijk rampenplan richting provinciaal rampenplan laten evolueren en monitoren de situatie op de voet. Onze aandacht blijft ook uitgaan naar de omwonenden. 53 gezinnen zijn rechtstreeks getroffen door deze brand en we informeren hen zo goed mogelijk, onder andere via dagelijkse bewonersbrieven.”

De omgeving van Belcroom zal nog even afgesloten blijven, zo zegt de burgemeester. “Zolang de opruimwerken en het onderzoek doorgaan, blijft deze maatregel van kracht. Al zeker tot het einde van komend weekend.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.