Indrukwekkende kerstdecoratie (uit hout) siert voortuin van Guy Schelpe

Guy Schelpe tussen zijn zelfgemaakte houten kerstfiguren: "Het zijn geen 'gewone' kerstfiguurtjes zijn, zoals kerstmannen of elfjes maar wel arme mensen die zich toch wat proberen op te kleden om kerst te vieren." © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Guy Schelpe (73) uit Sint-Kruis spaart kosten noch moeite om van zijn voortuin een echte attractie te maken in deze kerst- en eindejaarsperiode. Behalve een uit de kluiten gewassen kerststal en een orgel, van waaruit effectief muziek weerklinkt, staan er maar liefst 70 (!) mooi geschilderde houten figuurtjes opgesteld. Allemaal handgemaakt.

Guy Schelpe, die al jarenlang in de Leeuwerikstraat in Sint-Kruis woont, wilde iets te doen hebben in zijn pensioen. Niet dat hij om bezigheden of sociale contacten verlegen zit want de man is al jarenlang voorzitter van Okra Sint-Kruis en engageerde zich ook in het buurtcomité in de straat. Maar daar kon dus nog wel wat bij.

“Als gewezen technisch medewerker bij de MBZ (de Maatschappij der Brugse Zeevaartinrichtingen, red.) ben ik wel graag bezig met techniek en knutselwerk”, vertelt Guy Schelpe terwijl hij de zijn indrukwekkende kerstattractie in zijn voortuin toont.

“In de kerstperiode organiseerde ik voor de buurt bij onze woning altijd al een drink tijdens de kerstperiode, met glühwein en jenever. Ik vond dat het ‘decor’ wel wat meer mocht aangekleed zijn. Aanvankelijk plaatste ik een grote plank in de voortuin en daarop plaatse ik de figuurtjes uit de Zonneland tijdschriftjes die mijn vrouw als onderwijzeres in de klas gebruikte. Dat waren figuurtjes die pasten bij het kerstverhaal.”

Ongewone kerstfiguren

“Op een bepaald moment vond ik die figuurtjes toch wat te klein, de voortuin moest meer ‘gevuld’ worden. Dus ik ben die gaan uittekenen op een groter formaat en heb alles een voor een uitgezaagd met een decoupeerzaag. Ik heb toen ook zelf een kerststal in elkaar geknutseld.”

Volwassenen vinden het leuk maar zeker kinderen kunnen zich eraan vergapen

“Als je de figuurtjes eens goed bekijkt, zul je zien dat het geen ‘gewone’ kerstfiguurtjes zijn, zoals kerstmannen of elfjes maar wel figuurtjes van arme mensen die zich toch wat proberen op te kleden om kerst te vieren. Ze oefenen ‘kleine’ beroepen uit zoals scharenslijper, oud ijzer verkoper, handelaar in konijnenvellen, schapenherder,… En in de kerststal zie je natuurlijk ook de drie wijzen, Gabriël, Caspar en Melchior. Het moet bijzonder knus zijn in de kerststal want ook de katten in de buurt komen er zich in nestelen (lacht).”

“In totaal staan er zo’n 70 houten figuurtjes. Ik heb die allemaal een stevige vernislaag gegeven zodat ze bestand zijn tegen guur weer.”

De figuren oefenen 'kleine' beroepen uit zoals scharenslijper, oud ijzer verkoper, handelaar in konijnenvellen, ...
De figuren oefenen ‘kleine’ beroepen uit zoals scharenslijper, oud ijzer verkoper, handelaar in konijnenvellen, …© Davy Coghe

Vorig jaar heeft Guy zijn attractie voor het eerst sinds jaren niet uitgezet. Hij moest immers herstellen van een operatie aan zijn knie. “Dit jaar heb ik getwijfeld of ik ze nog opnieuw ging opbouwen. Het is geen klein werk”, vertelt Guy.

“Maar toen een van de moeders van kinderen hier uit de buurt me bijna kwam smeken om toch weer de attractie op te zetten in de tuin, kon ik dat natuurlijk niet weigeren. De volwassenen vinden dat leuk maar zeker de kinderen kunnen zich er echt aan vergapen en dat doet me heel veel plezier. Er zijn zelfs nog hele scholen komen kijken.”

Lichtjes en muziek

“Ik heb een paar jaar geleden ook het orgel van de kerk van Sint-Kruis nagebouwd om erbij te zetten. Net als de organist, die zal er zichzelf zeker in herkennen! Achter het orgel heb ik trouwens, in een oude milieubox, een muziekinstallatie geplaatst.”

” Vanaf 17 uur steek ik iedere dag dan ook nog eens de lichtjes aan en klinkt er een mooi streepje muziek.”

“Volgende week komen er ook nog eens wat kerstbomen en groene takken rond de omheining bij om het helemaal af te maken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier