Indrukwekkende grote mast van Jacques Brels zeilboot Askoy II is geleverd

Staf en Piet Wittevrongel, de twee broers die al 13 jaar ijveren om de Askoy II, het zeiljacht van wijlen Jacques Brel opnieuw te laten varen na een ingrijpende restauratie, zien we hier bij de nieuwe, 20 meter hoge mast die maandag geleverd werd. © ML
Redactie KW

De nieuwe mast van de Askoy II, Jacques Brels zeiljacht, arriveerde maandag op de werf in de Zeebrugse achterhaven, precies op de geboortedatum van de zanger.

Precies 90 jaar geleden, op 8 april 1919, werd Jacques Brel in Schaarbeek geboren. “Een symbolische dag om de gloednieuwe, 20 meter lange, houten mast, bestemd voor de ondertussen grotendeels gerestaureerde Askoy II, te transporteren”, moeten de gebroeders Wittevrongel uit Blankenberge gedacht hebben. Het gevaarte werd met een oplegger vanaf de scheeepswerf van Jan Vandamme naar de loods in de achterhaven vervoerd. Staf en Piet Wittevrongel, allebei Brel- en zeilfanaten, wisten het wrak van de Askoy in 2006 vanuit Nieuw-Zeeland over te brengen naar ons land.

Het casco kwam met een containerschip in Antwerpen aan, werd dan in Oostende op de kaai gezet en via Blankenberge belandde het uiteindelijk in een loods langs de Lanceloot Blondeellaan in Zeebrugge. Ondertussen is de renovatie dankzij een groep van 4 à 6 dagelijks actieve vrijwilligers goed opgeschoten. Het casco is zeewaardig, de motor is aan boord, het dek is dicht en de achterkajuit, een kopie van de oorspronkelijke hut, is volledig klaar en ingericht. De grote hut midscheeps verkeert nog in ruwbouwfase. De broers hopen het vaartuig op Brels volgende geboorteverjaardag in 2020 te water te kunnen laten en de mast te plaatsen.

(ML)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier