Vlaanderen telt zo'n honderd indoorspeeltuinen, maar of die met de nieuwe coronamaatregelen nog de deuren mogen openen, is vooralsnog onduidelijk.

"Ik ben al de hele dag aan het bellen om informatie in te winnen", zucht Francis Dekeyzer van De Wonderlamp, met vestigingen in Wielsbeke en Aartrijke. "Komende woensdag hebben we op onze twee vestigingen samen 15 verjaardagsfeestjes op de agenda staan. Goed voor 150 kinderen en evenveel ouderparen die in het ongewisse verkeren en niet weten of alles zal kunnen plaats vinden. Het enige wat we vragen, is duidelijkheid. Maar dat krijgen we momenteel niet."

Onbeantwoorde vragen

Francis benadrukt dat hij geen problemen heeft met een verplichte sluiting. "We passen ons al ruim een half jaar aan alle maatregelen aan, maar net als in juni - bij de heropening van de horecasector - tasten we opnieuw in het duister. We worden gewoon vergeten. Kunnen we straks onze speeltuin nog openen, maar mogen we geen drank en snacks meer serveren? We weten het niet. Of mogen ouders zelf een drankje meebrengen? Allemaal onbeantwoorde vragen."

Ik heb geen probleem met een verplichte sluiting, maar ik wil snel duidelijkheid - Francis Dekeyzer, De Wonderlamp

Of een opening zonder horecasegment nog rendabel zou zijn, durft Francis te betwijfelen. "Dit is een en-en-verhaal. Mensen betalen een toegangsprijs, eten of drinken iets... Daar één deel van annuleren, weegt meteen op onze inkomsten. Al zou ik natuurlijk geopend willen blijven. Dit is immers ons inkomen."

"Enkele collega's hebben nu al zelf beslist om de deuren te sluiten, anderen zijn dan weer van plan om woensdag wél te openen. Ik wacht af en wil zo snel mogelijk weten hoe de vork aan de steel zit. Ik kamp wel met een sterk déjà vu-gevoel. In juni kregen we op de valreep te horen dat wij niet mochten heropenen en hoewel ik een dure ontsmettingsmachine had gekocht om de ballen van het ballenbad te reinigen, mocht ik die populaire attractie niet gebruiken. De logica is stilaan ver zoek."

Unizo: "In principe mag opening, maar zonder horeca"

Bij Unizo bevestigen ze dat er geen drank of eten mag geserveerd worden. "In principe zouden die zaken dus open mogen gaan, maar het horecagedeelte valt ook onder de recentste verstrengde horecamaatregelen", dixit Wouter Blomme, directeur van Unizo West-Vlaanderen. "Concreet mag er dus geen drank of eten geserveerd worden."

Vlaanderen telt zo'n honderd indoorspeeltuinen, maar of die met de nieuwe coronamaatregelen nog de deuren mogen openen, is vooralsnog onduidelijk."Ik ben al de hele dag aan het bellen om informatie in te winnen", zucht Francis Dekeyzer van De Wonderlamp, met vestigingen in Wielsbeke en Aartrijke. "Komende woensdag hebben we op onze twee vestigingen samen 15 verjaardagsfeestjes op de agenda staan. Goed voor 150 kinderen en evenveel ouderparen die in het ongewisse verkeren en niet weten of alles zal kunnen plaats vinden. Het enige wat we vragen, is duidelijkheid. Maar dat krijgen we momenteel niet."Francis benadrukt dat hij geen problemen heeft met een verplichte sluiting. "We passen ons al ruim een half jaar aan alle maatregelen aan, maar net als in juni - bij de heropening van de horecasector - tasten we opnieuw in het duister. We worden gewoon vergeten. Kunnen we straks onze speeltuin nog openen, maar mogen we geen drank en snacks meer serveren? We weten het niet. Of mogen ouders zelf een drankje meebrengen? Allemaal onbeantwoorde vragen."Of een opening zonder horecasegment nog rendabel zou zijn, durft Francis te betwijfelen. "Dit is een en-en-verhaal. Mensen betalen een toegangsprijs, eten of drinken iets... Daar één deel van annuleren, weegt meteen op onze inkomsten. Al zou ik natuurlijk geopend willen blijven. Dit is immers ons inkomen.""Enkele collega's hebben nu al zelf beslist om de deuren te sluiten, anderen zijn dan weer van plan om woensdag wél te openen. Ik wacht af en wil zo snel mogelijk weten hoe de vork aan de steel zit. Ik kamp wel met een sterk déjà vu-gevoel. In juni kregen we op de valreep te horen dat wij niet mochten heropenen en hoewel ik een dure ontsmettingsmachine had gekocht om de ballen van het ballenbad te reinigen, mocht ik die populaire attractie niet gebruiken. De logica is stilaan ver zoek."