Indoor ski- en snowboardschool Mont Blanc in Roeselare moet deuren gesloten houden

Celine Boddin en Wim Bracke hopen zo snel mogelijk hun klanten opnieuw in actie te zien bij Mont Blanc. (foto SM)
Celine Boddin en Wim Bracke hopen zo snel mogelijk hun klanten opnieuw in actie te zien bij Mont Blanc. (foto SM)
Stijn Moerman

Met de kerstvakantie in aantocht hoopten heel wat skiërs om hun jaarlijkse trip richting de besneeuwde bergtoppen in te zetten, maar corona gooit ook hier nog roet in het eten. Met uitzondering van Zwitserland blijven alle skipistes gesloten voor toeristen. Dat kon een gouden kans voor de indoorpistes in België zijn, maar ook zij moeten de deuren gesloten houden. Een streep door de rekening van Wim Bracke en Celine Boddin van indoor ski- en snowboardschool Mont Blanc in de Stationsdreef.

Wim Bracke (52) en Celine Boddin (44) namen begin 2019 vol enthousiasme de indoor ski- en snowboardschool Mont Blanc in de Stationsdreef over, maar het koppel heeft sindsdien dus nog geen volledig seizoen – dat normaal loopt van september tot en met de paasvakantie, maar het koppel wil de zaak in de toekomst een heel jaar aan een stuk openhouden – kunnen afwerken. “We namen de zaak halverwege het seizoen over van Dirk Gryspeerd en Carla Viaene en kenden een heel goede start”, openen Wim en Celine. “Tot en met het einde van dat seizoen draaide alles heel goed. We openden in september dan ook vol enthousiasme de zaak voor ons eerste volledige seizoen. Alles verliep naar wens, maar dan volgde in maart die lockdown en lag alles hier stil. Er waren heel veel lessen geboekt, maar die konden dus niet meer plaatsvinden.”

In korte broek

“Toen de coronamaatregelen versoepelden, hebben we beslist om onze zaak een maand vroeger dan normaal te openen en onze klanten zo de kans te geven om die lessen in te halen. (lachen) Het was eigenlijk een grappig gezicht om de mensen hier in de zomer met hun korte broek op de piste te zien staan.”

“De honger is bij iedereen groot om nog eens op de latten te staan”

“Tegen oktober hadden we zo goed als alle lessen ingehaald en zag alles er heel goed uit voor een prima voorseizoen, maar ondertussen zitten we met deze tweede lockdown opnieuw gevangen. Onze lessen kunnen perfect coronaproof plaats vinden, maar het mag jammer genoeg niet. Het is nu dus opnieuw afwachten wanneer we mogen heropenen. Hopelijk volgt er na Nieuwjaar al een versoepeling, zodat we al die geboekte lessen zo snel mogelijk kunnen inhalen. Schrik om klanten te verliezen, hebben we zeker niet. We hebben heel wat klanten – van 3 tot 73 jaar – die hier het hele jaar door komen, niet alleen met het oog op een vakantie. Bovendien hebben heel wat mensen dit jaar hun skivakantie moeten annuleren, waardoor de honger groot zal zijn om nog eens op de latten te staan.”

seizoen verschuiven

Het koppel ziet de toekomst positief tegemoet, maar de impact van corona op de zaak is natuurlijk groot. “We leven een heel jaar van ons winterseizoen, maar nu zijn we alweer drie maanden kwijt. Plezant is dat niet. We missen het contact met onze klanten. Ze vragen ons geregeld eens wanneer ze terug kunnen komen. De mensen die na de verplichte sluiting zullen willen komen skiën, zullen rap moeten zijn, denk ik. De vraag is groot, maar onze capaciteit is beperkt. Ik verwacht wel dat het skiseizoen wat zal verschuiven dit jaar, tot zelfs nog na Pasen. Wij organiseren jaarlijks een skireis begin april in Oostenrijk en we horen van het reisbureau dat ze zelfs dan nog veel drukte verwachten. Skiën later in het seizoen biedt ook heel wat voordelen. De temperaturen zijn beter, de dagen zijn langer… Al boek je dan wel beter in de iets hogere skigebieden, daar ligt dan nog de betere sneeuw.”

“Corona wordt gelinkt aan het skiën, maar wat is gezonder dan sporten in de berglucht?”

“Het probleem is natuurlijk dat de uitbraak van het coronavirus gekoppeld wordt aan het skiën, waardoor de overheden sceptisch zijn en alle pistes gesloten willen houden voor toeristen. Ten onrechte, vind ik, want de skigebieden nemen enorme maatregelen om alles veilig te laten verlopen. Après-ski is niet meer mogelijk, het aantal mensen in de hotels en skiliftjes wordt beperkt… En wat is er gezonder dan sporten in de berglucht? Soit, het is wat het is. Van zodra de versoepeling er is, kunnen de mensen naar hier komen om hun techniek op te frissen en te onderhouden. Bovendien kunnen ze hier op onze band ononderbroken skiën. We kijken er alvast enorm naar uit om onze klanten terug te zien.” (SM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.