Inderhaast opgezet testcentrum in Oostende moet ruim honderd testen uitvoeren

Er worden ongeveer 50 testen per uur afgenomen.© JR
Er worden ongeveer 50 testen per uur afgenomen.© JR
Jeffrey Roos

In Oostende worden momenteel zo’n 100 mensen getest in een inderhaast opgezet testcentrum. Het gaat om bewoners van twee appartementsgebouwen in de Ieperstraat en het Ernest Feysplein. De resultaten zouden tegen morgen bekend moeten zijn. Of het om de Zuid-Afrikaanse variant gaat zou pas woensdag bekend zijn.

Gisteren bleek uit labotesten dat vijftien besmettingen te linken zijn aan de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus. Het gaat om veertien personen van de geriatrie afdeling van het AZ Sint-Jan campus Serruys en een besmetting in woon-zorgcentrum A. Lacourt. In die laatste werden nog meer besmettingen vastgesteld. Daarnaast raakten ook nog 47 mensen van revalidatiecentrum BZIO in Oostende besmet. Of het in die laatste om de mutant gaat is nog niet duidelijk.

50 testen per uur

De voorbije dagen werd aan extra brononderzoek gedaan en dat wees erop dat verschillende besmettingen met de Zuid-Afrikaanse variant in Oostende aan elkaar te linken zijn. Het Agentschap Zorg & Gezondheid zal daarom preventieve testen doen buiten de zorginstellingen.

Zondagmorgen werd een testcentrum opgezet in de Koninklijke Stallingen waar zo’n 100 mensen getest worden op het coronavirus. Luc Haelemeersch van de mobiele testequipe Altrio: “Wij werken nauw samen met het UZ Gent omdat die de varianten kunnen bepalen. We gaan een honderdtal mensen testen en daarbij nog enkele mensen die niet op de lijst staan. We kunnen een vijftigtal mensen testen per uur. Om 15 uur komt een koerier alle testen ophalen.”

Morgen al resultaten

Maandagmorgen moet de uitslag van de testen bekend zijn. Of het om de Zuid-Afrikaanse variant gaat zal pas binnen enkele dagen duidelijk zijn. “Er zullen een aantal stalen onderzocht worden of de Zuid-Afrikaanse variant aanwezig is”, vertelt schepen van Welzijn en Zorg Natacha Waldmann (Groen). “Tegen woensdag zou daar normaal resultaat van moeten zijn. Indien blijkt dat de variant in die stalen teruggevonden wordt, dan zullen alle stalen onderzocht worden.”

Er verzamelde zich al een lange rij wachtenden.© JR
Er verzamelde zich al een lange rij wachtenden.© JR

Roland Everaert (80) woont in een van de gebouwen waar de Zuid-Afrikaanse variant vastgesteld werd. “Uiteraard ben ik verschoten, maar als we moeten testen om zeker te zijn, dan doen we dat met plezier”, klinkt het bij de man. “Ik werd voordien al eens getest, maar dat was dan voor een operatie. Gisteren kregen we het nieuws dat we ons vandaag naar de Koninklijke Stallingen moesten begeven.”

Alle hens aan dek

Burgemeester Bart Tommelein (Open Vld) kwam poolshoogte nemen in het inderhaast opgezette testcentrum. “Het is alle hens aan dek, we gaan geen enkel risico nemen. Deze testen zijn nodig om verdere uitbraken te voorkomen”, aldus de burgemeester.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.