Inbreker besteelt Herr Seele: “Twintig jaar Cowboy Henk verloren gegaan. En een drol in bad”

© a-Davy Coghe
Redactie KW

De excentrieke kunstenaar Herr Seele (60) is bestolen van zijn computer en harde schijf tijdens een inbraak in de nacht van maandag op dinsdag in zijn atelier in Oostende. “Een ramp. Twintig jaar Cowboy Henk is verloren gegaan”, getuigt de kunstenaar en verzamelaar.

“Alle stripverhalen van Cowboy Henk stonden in hoge resolutie gearchiveerd op mijn externe harde schijf, nergens anders. Ik heb nog alle knipsels uit Humo, maar een expositie of een boek zal nooit meer mogelijk zijn. Knipsels kopiëren heeft geen zin omdat de kwaliteit ondermaats is. Humo archiveert de stripsreeks niet”, doet Herr Seele zijn verhaal. In de badkamer deed hij nóg een onaangename ontdekking. “De inbreker liet een drol achter in mijn bad. Jakkes. Precies alsof hij zijn handtekening wilde zetten om te tonen dat hij hier is geweest.”

Herr Seele is er best van aangeslagen. “Ik weet dat er veel geluk nodig zal zijn, maar roep op om uit te kijken. Wie ooit een zwarte externe harde schijf van het merk WD Elements in handen krijgt met tekeningen van Cowboy Henk, contacteer mij dan.” In alle spullen en kunstwerken in het atelier van Herr Seele was de dief niet geïnteresseerd. De inbreker opende wel nog een kistje van juwelen, maar er zat gewoon een antieke passer in. “Wellicht kent de man niets van Vlaamse cultuur en is hij evenmin gevoelig voor kunst, gezien hij een schilderwerk van Léon Spilliaert gewoonweg liet hangen. Hier liggen zelfs gesigneerde boeken van Vlaams schrijver Karel van de Woestijne, maar die moet je natuurlijk weten zitten in een enorm boekenrek. Hij zag gewoon waarde in een computer en harde schijf.”

In zijn atelier barst het ook van historische en vaak dure muziekinstrumenten. “Hij dacht wellicht dat hij in een brocante terecht was gekomen. Gelukkig heeft hij niet meer wanorde gecreëerd dan ik had achtergelaten. Ik kan mij niet voorstellen hoe het voor een inbreker is, om met je zaklamp binnen te komen in een chaotische ruimte waar maskers, pruiken, kostuums en doodskoppen hangen.” De politie van Oostende laat weten dat er een onderzoek is opgestart. De dader is vooralsnog onbekend.

(BB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier