Inagro verkoopt nu ook elektriciteit uit biogas na succes zonne-energie

Mia en Tim van Inagro.© Ilias Teirlinck
Mia en Tim van Inagro.© Ilias Teirlinck
Redactie KW

Onderzoeks- en voorlichtingscentrum voor land- en tuinbouw Inagro verkoopt nu ook groene stroom uit biogas via energieplatform Bolt. “We willen het goede voorbeeld geven en vinden het dan ook superbelangrijk dat mensen lokaal en duurzaam producten kunnen afnemen bij landbouwers die ze vertrouwen”, zegt Henk Devos van Inagro.

Inagro biedt de zonnestroom die ze niet zelf gebruiken aan via Bolt, goed voor het verbruik van 17 gezinnen. De energie van Inagro’s zonnepanelen is inmiddels uitverkocht, waarop de organisatie ook de bestaande biogasinstallatie inschreef op het energieplatform van Bolt. Zo kunnen nog eens 25 gezinnen energie afnemen van Inagro.

Experimenteren met de biogasinstallatie

Inagro baat in Rumbeke al meerdere jaren een biogasinstallatie uit. Die wordt ingezet voor onderzoek naar verdere verbeteringen in de biogasproductie en verdere afgeleiden. Zo is er onder andere het lopende Biogas-MAMBO-project. Dat heeft als doel biogas om te zetten naar microbieel eiwit, dat kan dienen als een duurzaam alternatief voor visvoer.

De biogasinstallatie voorziet genoeg energie om 25 huishoudens te verlichten en verwarmen, via het energieplatform Bolt.

Voorbeeldfunctie

De organisatie doet onderzoek naar groene energie en verzamelt data voor de landbouwsector. Zonnepanelen en een biogasinstallatie zijn dus zeker niet de laatste stap naar vergroening. “We experimenteren met restwarmte van de verbrandingsoven voor de nieuwe dakserre, die in aanbouw is. We blijven ook investeren in groene energie om zo een voorbeeldfunctie te vervullen voor België. Het is onze droom om ooit een eigen middelgrote windmolen te plaatsen,” verklaart Mia Demeulemeester, CEO van Inagro.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.