Inagro opent nieuwe onderzoeksruimtes voor insectenkweek in Rumbeke

Inagro, het onderzoekscentrum van land- en tuinbouw, opent vandaag nieuwe onderzoeksruimtes voor insectenkweek. Het project loopt in samenwerking met Vives.

© Getty Images/iStockphoto

Inagro voert al enkele jaren samen met Vives onderzoek naar de haalbaarheid van insectenkweek in België. Dankzij enkele goedgekeurde projecten en een nieuwe infrastructuur zit het onderzoek ondertussen in een hogere versnelling. De nieuwe onderzoeksruimtes moeten voor een verdere boost zorgen.

“De mogelijkheden met insecten zijn talrijk en nemen alleen maar toe”, klinkt het bij Inagro. “Daardoor groeit ook de interesse in diverse sectoren. De kleine beestjes zijn perfecte afvalverwerkers en bevatten hoogwaardige eiwitten, vetten en chitine. Insecten worden op vandaag al gewerkt in voeding voor de mens en zijn sinds kort ook toegelaten in de aquacultuur. Zelfscosmeticabedrijven ontdekken nu de vele toepassingen van chitine uit insecten.”

Dankzij de nieuwe infrastructuur kan Inagro het onderzoek verder stimuleren. “De nieuwe professionele kweekomgeving is een enorme stimulans. In een van de kweekcellen staat zelfs de eerste geautomatiseerde voederlijn, een ontwerp van Vives en een primeur voor de Vlaamse insectenkweek. Inagro zal focussen op de kweek van meelwormen, krekels, kakkerlakken en zwarte soldatenvliegen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.