In volle horecasluiting brengt Gault&Millau morgen toch haar gids uit

© belga
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Bistro’s en restaurants zijn dicht en weten nog niet wanneer ze mogen heropenen. Michelin stelde daarom de voorstelling van zijn gids uit tot eind januari. Gault&Millau houdt wel vast aan haar vaste datum op de kalender en brengt morgen haar jaarlijkse gids uit. “De gids dient dit jaar meer om de sector te eren dan te evalueren”, zegt ceo Marc Declerck.

Hoewel alle cafés, bistro’s en restaurants verplicht gesloten zijn en nog niet weten wanneer ze weer mogen openen, brengt Gault&Millau maandag toch haar jaarlijkse gids uit. Een heel bewuste keuze, zegt ceo Marc Declerck. “De gids dient dit jaar meer om de sector te eren dan te evalueren. We geven een beeld van wat ze vroeger konden en wat ze straks weer zullen kunnen. Van chefs horen we dat ze tevreden zijn dat ze niet volledig in de vergeethoek worden geduwd. Hoewel heel veel van onze partners, zoals toeleveranciers, het ook heel moeilijk hebben, zijn ze ons toch blijven steunen. Wij op onze beurt hebben hen vanaf midden maart gesteund met hun take-away-initiatieven. En we mogen dat vermelden: de take-aways waren écht wel op niveau.”

Positieve gids

De versie van 2021 wordt een positieve gids, benadrukt Declerck. “Elk jaar proberen we positief te zijn, maar dit jaar meer dan ooit. De recensenten bleven kritisch maar de redactie die alles verwerkt, gaf er wel telkens een positieve twist aan. Wij zijn ook mensen. Als je iemand bezoekt daags nadat hij twee maanden de deuren heeft moeten sluiten, dan hou je daar rekening mee… Of zaken die normaal à la carte werken maar dit jaar opteerden voor met een vast menu: dat zijn dingen die wij begrijpen en zelfs achterstaan. Meer dan ooit hebben we een menselijke gids gemaakt. In feite maken we de gids voor de restaurants zelf. Trouwens: al wie in de Gault&Millau staat, behoort al tot de beste duizend zaken van het land.”

Opnieuw tegen duizend bezoeken

Het aantal bezochte restaurants is niet veel minder dan andere jaren. “Het was geen business as usual, maar het viel al bij al mee. Elk jaar bezoeken we een duizendtal zaken en dat is dit jaar niet veel minder. Je moet weten: van zodra de gids gelanceerd is, beginnen we aan de nieuwe. Vanaf november waren we dus al bezig met de editie van 2021. De periode waarin we stil lagen, is in feite beperkt gebleven.”

“Bovendien kunnen we terugvallen om meer dan dertig inspecteurs, die al jaren met ons werken. Bij de heropening hebben we onze turbo dan ook kunnen aanzetten. Tot slot kunnen we ook bogen op onze jarenlange knowhow en netwerk. Enkele restaurants, die al twintig jaar hetzelfde doen en hun niveau telkens aanhielden, konden we nu eens een jaartje overslaan. Van andere kwamen we via onze partners te weten dat het concept of de chef veranderd was, zodat we die zéker moesten beoordelen.”

Meer dan honderd nieuwe zaken

De inhoud van de gids wordt tot morgen geheim gehouden. “Opvallend: ondanks de coronacrisis zullen er toch meer dan honderd nieuwe zaken in de gids staan. Bij de heropening viel het ons ook op dat het moeilijk was om bij veel Gault&Millau-zaken binnen te geraken. Dat sterkt ons voor de toekomst. Uiteraard hopen we dat het niet te lang meer duurt vooraleer de mensen weer aan de slag kunnen. Wat we nu meemaken is zeker geen kleine bagatel, maar het is een genuanceerd verhaal. De liefhebbers staan nu al klaar om straks weer de restaurants te bezoeken. Meer dan ooit beseffen we welke mooie momenten we kunnen meemaken bij onze restaurateurs en hoe waardevol dat is.”

De uitreiking vindt digitaal plaats op maandag 23 november. Vanaf 15 uur zal de show gevolgd kunnen worden via de Facebookpagina en website van Gault&Millau.

Filip Claeys van De Jonkman: “Ik kijk zelfs uit naar de gidsen”

Is het niet vreemds om beoordeeld te worden in dit vreselijke horecajaar? Neen, zegt tweesterrenchef Filip Claeys van De Jonkman, die vorig jaar 18 op 20 haalde kreeg van Gault&Millau. “Ik kijk zelfs uit naar de gidsen”, zegt de Brugse chef. “Dat ze blijven uitkomen – ook Michelin volgt nog in januari – vind ik zeer goed. Ze zijn en blijven een steun in onze rug. Als je ziet hoe Gault&Millau de restaurants die nu werken met take-away promoten… Chapeau! Wanneer ze dit jaar langsgekomen zijn, weet ik echt niet. Was het voor de eerste lockdown of na de heropening? Ik heb geen idee. En het is maar terecht ook.”

Zoals wel meer chefs houdt Filip Claeys zich op dit moment bezig met take-away. “Niet onder de noemer van De Jonkman, maar wel onder mijn eigen naam. Het is een instapformule, gerechtjes die ik thuis maak voor mijn gezin. Een gerecht kost 20 euro en kan afgehaald worden in De Jonkman, bij Dimi aan de Visstrap in Oostende en bij Tino’s Fruit in Knokke-Heist. Alles die ik zelf, al mijn personeel zit helaas economisch werkloos thuis.”

“Verder kan ik met het initiatief NorthSeaChefs, dat nu goed in de lift zit, ontwikkel ik visgerechten voor Compass Group en breng ik straks samen met David Martin (tweesterrenrestaurant La Paix) The Experience Box op de markt, die mensen of bedrijven cadeau kunnen doen. Maar het is vooral uitkijken naar wanneer we De Jonkman weer mogen heropenen. Zelf hoop ik op 1 februari. Ondanks corona bleef ik investeren. Zo wierf ik in september nog twee extra krachten aan om verder te evolueren. Als je het enthousiasme zag bij onze klanten toen we mochten heropenen, dan heb ik er wel vertrouwen in dat het goed komt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier