In vier jaar tijd 300 muskusratten meer gevangen in Diksmuide

Martin Obin. (foto ACK)
Redactie KW

In 2018 ving de rattenvanger van Diksmuide 24 muskusratten, vorig jaar tot en met oktober waren er dat al 325. Daarom werft de stad een extra rattenvanger aan en werkt het samen met de Middenkustpolder.

In Diksmuide zijn er twee rattenvangers actief, maar de ene is al sinds vorige zomer in ziekteverlof. Dat maakt dat één persoon de toename van de muskusratten moet indijken. Dat is volgens schepen Martin Obin (CD&V) niet haalbaar. “Vroeger hadden we drie voltijdse medewerkers die zich toelegden op dit karwei. Toen tien jaar lang geen enkele muskusrat te bespeuren viel, hadden we met twee medewerkers genoeg. Sinds 2018 gaat het aantal ratten in stijgende lijn van 24 naar 218 in 2020 tot 325 muskusratten vorig jaar.”

Extra personeel

Het vangen van de muskusrat is niet de enige opdracht. “Inderdaad, we zetten die mensen ook in voor de bestrijding van de bruine rat, toezicht bij onze zwerfkattenprojecten, de mollenvangst en de vangst van duiven”, geeft Obin mee. Te veel werk dus voor de huidige equipe. “Bovendien mogen we steeds minder gif en fuiken gebruiken. Die diervriendelijke aanpak maakt het arbeidsintensiever. Daarom zullen we dit jaar een extra voltijdse muskusrattenvanger aanwerven en daarnaast samenwerken met Middenkustpolder. Die zal ons twee extra dagen per week ondersteunen. We betalen maandelijks een voorschot van 1.900 euro en een bijdrage van 60 euro voor de wagen.” Eric De Keyser (Vooruit) vroeg zich af waarom het stadsbestuur maar zo laat actie onderneemt. Gert Maertens (Groen) pleitte dan weer om ook de duivenoverlast in het centrum aan te pakken. “De hoofdprioriteit is nu eerst de muskusratten”, besloot schepen Obin. (GUS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier