In Veurne kan je iemand trakteren op een ‘Uitgestelde koffie’

Schepen Guido Hoste, Amelie Tettelin (sociale dienst Stad Veurne), Anja Vantroyen (De Reygaerd) en Erik Gunst (De Plakker). © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

Amelie Tettelin, projectmedewerker bij de Sociale Dienst Stad Veurne, liet zich voor een nieuw concept inspireren door de ‘caffè sospeso’, een traditie die begon in Napolitaanse koffiebars. Daar konden vrijgevige klanten twee koffies betalen in plaats van één. Het tweede kopje is bestemd voor een volgende klant.

Amelie ontdekte het concept in Gent en was meteen enthousiast: “Dit is een mooi sociaal project waarbij klanten in een horecazaak een extra koffie betalen om er iemand die het minder breed heeft, een plezier mee te doen. Waarom zouden we dat niet in Veurne kunnen? Veurne is dan wel niet zo groot als Gent, maar dat mag ons niet tegenhouden.

Magneet voor koffie

Erik Gunst, zaakvoerder van De Plakker en bestuurslid van Horeca Veurne, had hier wel oren naar en trok meteen enkele andere Veurnse horeca-ondernemers mee over de streep. In de deelnemende zaken staat een magneetbord en liggen er flyers waarop het idee wordt uitgelegd. Wanneer een klant een extra koffie betaalt, plaatst de handelaar een magneet op het bord. Iemand die zich anders moeilijk een bakje troost kan veroorloven, kan de magneet inruilen voor een kopje koffie. De doelgroep? Mensen die het door omstandigheden financieel moeilijk hebben: door een echtscheiding, verlies van werk, alleenstaande ouders met kinderen… Niemand geeft immers graag toe dat hij of zij niet eens genoeg geld heeft om zichzelf op een koffietje te trakteren.

Niemand geeft graag toe dat hij geen koffie kan betalen

Mijn ultieme droom? Iemand die een uitgestelde koffie drinkt, knoopt toevallig een gesprek aan met een potentiële werkgever en krijgt zo een nieuwe job! Het gaat erom dat dit project de sociale cohesie kan versterken!” De eerste deelnemende horecazaken zijn De Plakker, De Reygaerd, Verdonck, Brasserie Christophe, Amaryllis, De Botermand en De Loft. De reacties zijn alvast positief.

Nu al een succes

Brasserie Christophe en De Botermand hebben hun magneetbord discreet en strategisch opgesteld bij de ingang, zodat dit de drempelvrees wegneemt. Anja Vantroyen van de Reygaerd in Avekapelle klinkt enthousiast: “Iedereen die de flyer leest in mijn zaak, betaalt spontaan een uitgestelde koffie!” Ook bij Erik Gunst prijkten er al snel magneten op het bord. “Maar het project moet nog groeien, en wij doen zeker mee om alle Veurnaars hiervoor warm te maken”, besluit Erik.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier