In Torhout de hele vakantie zomerlezen voor jonge kinderen

Delegaties van Viva-SVV en Hart boven Hard op het speelplein van Don Bosco met rechts gemeenteraadslid Nick Moutton.©Johan Sabbe
Delegaties van Viva-SVV en Hart boven Hard op het speelplein van Don Bosco met rechts gemeenteraadslid Nick Moutton.©Johan Sabbe
Johan Sabbe

Elke zondag en woensdag van juli en augustus, op twee zondagen na, kunnen kinderen die na de vakantie naar het tweede of derde leerjaar van de basisschool gaan, gratis leuke boekjes komen lezen op de Torhoutse wijk Don Bosco. Vooraf inschrijven, is niet nodig.

Het zomerlezen is een mooi initiatief van de Torhoutse afdeling van Viva-SVV in samenwerking met Hart Boven Hard. De drijvende kracht is Iftara Mohammad (42), de vrouw van Vooruit-gemeenteraadslid Nick Mouton (43). Ze kan rekenen op de hulp van heel wat vrijwilligers en van Marijke Snauwaert (59) van Hart Boven Hard.

Voor de motivatie afwisselend lezen en spelen

De eerste sessie heeft plaats op zondag 4 juli om 10 uur en vanaf dan de hele zomervakantie elke zondag van 10 tot 11 uur en elke woensdag van 13.30 tot 14.30 uur. Alleen op de zondagen 11 juli en 29 augustus gaat de riem er even af.

Het zomerlezen gebeurt in zaal De Bosgalm op de wijk Don Bosco. “Om de kinderen gemotiveerd te houden, wisselen we het lezen af met spelen”, zegt Nick Mouton. “Bij mooi weer kan dat op het nabije speelpleintje. We mikken op alle kindjes zonder onderscheid die na de vakantie naar het tweede of derde leerjaar gaan, ook uit gezinnen die nog niet lang in Torhout verblijven en eventueel van vreemde origine zijn. We hebben ons initiatief al bekendgemaakt via het Sociaal Huis, het CAW, het CLB en het Huis van het Kind. Het is positief dat kinderen ook tijdens de vakantie kunnen blijven oefenen op lezen en dit onder de begeleiding van vrijwilligers.”

Stadsbibliotheek leent aangepaste boekjes uit

Niet alleen is deelnemen gratis, de initiatiefnemers zorgen ook zelf voor de boekjes. “We hebben contact opgenomen met de stadsbibliotheek en krijgen een uitleenpakket van 100 boekjes op maat van de doelgroep”, vult Iftara Mohammad aan. “Daar zijn we uiteraard blij mee. We hebben de kinderen via de scholen van ons project op de hoogte gebracht. Misschien kan het zomerlezen een jaarlijkse gewoonte worden. Eerst even de respons afwachten.”

Niemand kan er omheen: geregeld lezen in de zomervakantie komt de leesontwikkeling van het kind ten goede. Zowel voorlezen, het kind zelf laten lezen of samen een boek ter hand nemen, zijn zinvol. Zo ga je het leesverlies in de vakantie tegen.

Het zal er voor Viva-SVV en Hart Boven Hard op aankomen om elk kind boekjes op zijn eigen niveau voor te schotelen.

Info: Viva-SVV , 0485 56 95 01

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier