In Roeselare neem je voortaan je restjes mee na het restaurantbezoek

De Restorestje-dozen werd voorgesteld in Mooma en we herkennen vlnr. - Roeselare vlnr. Michele Hostekint, Renaat Vermeersch, Luc Casier, Ignace Defever, Peter Claeys en Lode Demey. (Foto SB) © (Foto SB)
Peter Soete

Vanaf nu kunnen restaurantbezoekers in Roeselare zonder schroom de rest van hun maaltijd mee naar huis nemen. Negentien restaurants nemen al deel aan het Restorestje-project. De stad voorziet milieuvriendelijke etensdoosjes.

“We gooien naar schatting tussen 15 tot 23 kilo voedsel per jaar per persoon weg”, begint de Roeselaarse schepen Michèle Hostekint.

“Jaarlijks verdwijnt een derde van de totale voedselproductie in de vuilnisemmer. Dat is niet alleen ethisch onaanvaardbaar in een wereld waar velen honger lijden maar ook op milieuvlak valt dit absoluut niet te verdedigen. Wij horen vaak in het verhaal van de Klimaatswitch dat onze inwoners daar mee bezig zijn.”

“Roeselare is niet de eerste stad die Restorestje aanbiedt. Test-Aankoop en de stad Gent lanceerden de actie waarbij restaurantgasten die hun bord niet leeg konden eten, gewoon een doosje aan de ober konden vragen en de rest van de lekkere maaltijd mee naar huis kregen. Dat was een gigantisch succes en Vandaele bekroonde het woord Restorestje in 2015 zelfs als woord van het jaar.”

Gratis dozen

“De Stad zal nu gratis 10.000 dozen voor Restorestjes verdelen over de deelnemende restaurants. De overschotdozen, die bio-afbreekbaar zijn, zijn, mogen zowel in de diepvries als in de microgolfoven. En er is een speciale coating aan de binnenkant waardoor het ook mogelijk is om de lekkere saus van je gerecht mee naar huis te nemen.”

“Vanaf nu moet niemand dus nog schroom hebben om een Restorestje-doos te vragen. Er zijn momenteel al 19 restaurants die deelnemen en we hopen natuurlijk dat binnen de kortste keren ieder restaurant mee stapt in dit verhaal.” (PS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.