In Roeselare kan je lessen volgen om te leren bridgen

Klaar voor een spelletje bridge met v.l.n.r. Henri Driesen, Lieven Verstraete, Marc Willaert en Greet Ivens. © (foto Jos)
Peter Soete

Bridgeclub Roeselare pakt opnieuw uit met bridgelessen voor beginners. Op vijftien woensdagavonden zetten de kaartliefhebbers de eerste stappen in de bridgewereld.

“Bridge is het leukste kaartspel dat er is”, vertelt bridge-lesgever en wiskundeleerkracht Lieven Verstraete. “Ik speel zelf al 25 jaar bridge en ben met dat kaartspel in contact gekomen via Jackie Gaeremyn, de papa van één van mijn leerlingen. Jackie vertelde dat bridge ongelooflijk leuk is als je graag kaart speelt. Tot dan had ik niets anders gedaan dan manillen en kleurwhisten. Ik begon bridgelessen te volgen en ik moest Jackie gelijk geven. Eens je bridge speelt, vermindert de zin om andere kaartspelletjes te spelen. Voor bridge moet je kaartinzicht hebben en moet je toch al een beetje goed kunnen kaarten. Geluk speelt geen rol in bridge want iedereen speelt dezelfde spelletjes en op het einde van de kaartavond wordt gekeken wie het best heeft gekaart. Het beste is dat je vooraf precies kunt zeggen hoeveel slagen je maximum kunt halen en dat je dat contract ook haalt.”

Vier uur bridge

“Na verloop van tijd ben ik ook bridge-lesgever geworden en dat ben ik nog steeds. Het duurt wel even vooraleer men goed kan bridgen. Je moet immers een heel nieuwe ‘kaarttaal’ leren en dat leer je in vijftien lessen. Maar dan moet je nog veel oefenen en moet je ermee kunnen leven dat je in het begin enkele keren zwaar verliest. Het duurt toch een jaar tot anderhalf jaar vooraleer iemand goed kan meedraaien aan de bridgetafel. Maar eens dat lukt, wil men geen ander kaartspel meer spelen (lacht).”

“Andere kaartspelletjes worden snel minder leuk”

“Een bridge-avond of -namiddag duurt ongeveer vier uur en er worden zo’n 30 spelletjes gespeeld. Wij kaarten in Dienstencentrum Schiervelde in de Schierveldestraat. Daar kan men ook inschrijven voor de beginnerscursus die op 29 januari start. Van 19 uur tot 21.30 uur wordt er in 15 lessen het bridgespel uitgelegd en wordt er ook snel gekaart. De eerste les is volledig vrijblijvend: geïnteresseerde kaarters komen die avond gewoon af en volgen les. Als ze na afloop denken dat bridge iets voor hen is, schrijven ze zich in en betalen ze 100 euro voor de beginnerscursus. Daarin zit het inschrijvingsgeld voor de Vlaamse BridgeLiga voor twee jaar, de beginnerscursus en de bijhorende lessen.”

Meer info op www.bridgeroeselare.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier