In Poelkapelle supporteren ze (een beetje) voor Brazilië

Dries en Talita, samen met hun zoontjes Vico en Vince. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert

Heel België kijkt gespannen uit naar de WK-match van de Rode Duivels vrijdag, maar bij Dries Delie en Talita Loureiro in Poelkapelle is die spanning nog meer te snijden. Als geboren en getogen Braziliaanse supportert Talita voor haar moederland, al klopt haar supportershart ook voor de Rode Duivels.

Dries Delie (36) en Talita Loureiro (33) leerden elkaar tien jaar geleden kennen toen hij voor zijn werkgever New Holland een opdracht kreeg in de vestiging in Americana, de geboortestad van Talita waar ze werkte als bediende. Al snel volgde Talita haar grote liefde naar België, waar ze in 2009 trouwden. Er volgden twee kinderen: Vico (6) en Vince (4), die zowel in het Nederlands als in het Portugees opgevoed worden.

Neutrale kleren

Alles peis en vree, maar nu zijn er toch wat gezonde spanningen in het gezin. Dries supportert uiteraard voor de Rode Duivels, Talita is in tweestrijd. “Tot nu toe heb ik altijd fanatiek gesupporterd voor zowel de Belgen als de Brazilianen, maar vrijdag zal ik moeten kiezen en dat is niet gemakkelijk”, zegt Talita. “België is mijn thuisland, maar door mijn aderen stroomt Braziliaans bloed. Dus ik heb toch een lichte voorkeur voor Brazilië. Laat ons zeggen dat ik 55 procent voor Brazilië ben en 45 procent voor België.”

“Dat is ook normaal. Mocht het omgekeerd zijn, zou ik waarschijnlijk ook voor de Belgen blijven supporteren”, pikt Dries in. Hij zit in het bestuur van het Poelcomité, het Poelkapelse kermiscomité dat alle wedstrijden van de Rode Duivels op groot scherm toont. “Normaal gaan we samen kijken in de Poelkring, al vraag ik me af of ze vrijdag wel mee moet gaan“, zegt Dries met een knipoog richting Talita. “Je zal de enige Braziliaan zijn. Als Brazilië verliest, zal iedereen je uitlachen. En als Brazilië wint zullen ze misschien boos zijn op jou.”

“Ik zal me neutraal trachten op te stellen”, vervolgt Talita. “Geen Braziliaanse vlag of Rode Duivels-shirt, maar gewoon neutrale kleren. Het zal wel moeilijk zijn om me in te houden als Brazilië scoort. Al denk ik dat iedereen zal begrijpen dat ik voor Brazilië ben.”

“Ik zal me moeilijk kunnen inhouden als Brazilië scoort”

Talita is afkomstig van Americana, een stad ten noorden van São Paulo. “De mensen zijn daar enorm bezig met het wereldkampioenschap. Niet normaal”, zegt ze. “De voetbalgekte is er nog erger dan in België. De verwachtingen zijn ook hoger. De Belgen stellen zich doorgaans bescheidener op, al heb ik de indruk dat ze dit WK meer zelfvertrouwen hebben.”

“Voor de ene keer dat we beter zijn dan op andere WK’s”, pikt Dries in. “Jullie zijn altijd beter, voor jullie mag het niet minder zijn dan een halve finale. De Brazilianen zijn al vijf keer wereldkampioen geweest, wij zijn nog maar één keer in de halve finale geraakt.”

Voetbalgekte

Van de vijf keren dat de ‘Goddelijke Kanaries’ wereldkampioen werden, heeft Talita er twee zelf meegemaakt. “In 1994 en in 2002. Telkens een enorm feest”, herinnert ze zich. “Als Brazilië op het WK speelt, valt het leven in Brazilië stil. Niemand gaat werken. Sowieso krijgt iedereen dan een halve dag vakantie.”

De Belgisch-Braziliaanse rivaliteit beperkte zich aanvankelijk tot wat onschuldige plaagstoten, maar als het gesprek op de confrontatie komt tussen de Rode Duivels en Brazilië op het WK in 2002 – waar de scheidsrechter onterecht de openingsgoal van Wilmots afkeurde – ontstaat er zowaar een echte discussie. “Mocht die goal zijn goedgekeurd, Brazilië had het pakken moeilijk gekregen”, meent Dries. “Ach, het was 2-0. De Belgen gingen sowieso verliezen”, vindt Talita. Dat voorspelt alvast weinig goeds voor de echtelijke verstandhouding na de wedstrijd. “Er komt sowieso ruzie van“, lacht Talita. “Dries zal boos zijn als de Belgen verliezen.”

“Ik voel het nu al: als we verliezen, zal ze me betuttelen. ‘Maar je hebt toch goed gespeeld’, zal ze zeggen. En als we winnen zal het niet terecht zijn”, zegt Dries. “Normaal ben ik niet zo’n voetballiefhebber, maar nu is er toch stress, net omdat we tegen Brazilië spelen.”

“Ik wil niet stoefen, maar Brazilië heeft ervaring in het winnen van een WK. België heeft dan weer veel talent. Ik verwacht een spannende match met hopelijk veel goals. En als België Brazilië uitschakelt blijf ik supporteren voor de Rode Duivels. Maar dan moeten ze wel wereldkampioen worden”, besluit Talita.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.