In Ko’Or laat Menenaars zingen in strijd tegen armoede: “We willen mensen een stem geven”

Vlnr : Martine Sioen voorzitter Welzijnsschakel, Luc Dujardin secretaris Welzijnsschakel, Anne-Mie De Bosscher, zangleerkrachten Lore Van den Brouck en Emilie Pierre en Hannes Verstraete. © Nicolas Verhaeghe
Redactie KW

De strijd tegen armoede en maatschappelijke uitsluiting blijft er een die telkens opnieuw onder de aandacht moet worden gebracht. Deze blijvende aandacht voor mensen in armoede kent telkens weer een jaarlijks hoogtepunt op 17 oktober, de Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede. “We zullen die dag ons lied tegen armoede op verschillende plaatsen in de stad zingen”, klinkt het bij de initatiefnemers.

Door Nicolas Verhaeghe

“In steden en gemeenten overal ter wereld wordt op 17 oktober het verzet tegen armoede in de verf gezet. In Menen resulteerde dit al tweemaal in een fijne samenwerking tussen verschillende culturele en sociale partners. Na een poëzieproject en een tentoonstelling kozen we dit jaar uitsluitend voor een muzikaal project”, zegt contactfiguur Anne-Mie De Bosscher van het lokaal dienstencentrum Allegro.

Unieke belevenis

Het ruime partnerschap neemt opnieuw het heft in handen om een mooie en intense actie op touw te zetten die zal resulteren in een unieke muzikale belevenis. “Onder de noemer In Ko’or brengen de partnerorganisaties een aantal mensen samen om te zingen. Speciaal voor de Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede zal dit koor een verzetslied zingen op een tekst van Tine Moniek. Koorleider en dirigent van muziekgroep Allegretto, Jacques Lecluyze, componeerde speciaal de muziek daarvoor”, vertelt Anne-Mie.

In het koor zingt zelfs een groepje mensen met dementie mee – Hannes Verstraete, Directeur Muziek en Woord

Het inschakelen van de leerkrachten zang, zowel klassiek als jazz-pop-rock, uit de academie om dit project mee vorm te geven, versterkt meteen het concept. “De zangleerkrachten Lore Van den Brouck en Emilie Pierre waren meteen enthousiast over dit idee en direct bereid mee te werken aan het project. Hun expertise en ervaring is heel welkom”, vult algemeen coördinerend directeur muziek & woord Hannes Verstraete aan.

Het koor zal bestaan uit een 50-tal leden. “Je hoeft zeker niet te kunnen zingen en muziek kunnen lezen is helemaal niet nodig. Er zal zelfs een groepje mensen met dementie meezingen. Drempelvrees is dus absoluut niet nodig”, aldus Hannes. Die dag zal er ook in de Meense scholen aandacht besteed worden aan het thema ‘armoede’,ook dat is uniek!

Misschien Marieke

“Het lied zal gezongen worden op verschillende plekken in Menen, zoals bijvoorbeeld de lagere en middelbare scholen, de Academie voor Beeld, Muziek en Woord, het woonzorgcentrum Andante, enz… Het lied zal om 11 uur gezongen worden op zoveel mogelijk publieke locaties. Op die manier brengen we de thematiek ‘armoede’ in de openbaarheid en betrekken we in verschillende stappen een ruime groep”, vertelt Anne-Mie.

Het toonmoment zelf zal van start gaan om 19 uur bij De Figuranten in de Wervikstraat. Muziekgroep Allegretto zal zorgen voor de muzikale begeleiding. “Om 20 uur kan je er ook de theatervoorstelling Misschien Marieke gratis bijwonen. Lieve Blancquaert en Greet Jacobs creëerden deze monoloog op basis van gesprekken met Oostendse moeders die in kwetsbare omstandigheden leven. Het resultaat is een beklijvende voorstelling over wat het betekent moeder te worden in een wereld die tegen jouw richting in lijkt te draaien”, weet Anne-Mie. Welzijnsschakel Grenslicht zal de bezoekers alvast verwarmen met lekkere soep en brood. Op donderdag 10 oktober is er om 19 uur als aanloop ook filmavond en nabespreking met de film Take good care of my baby in de bibliotheek van Menen.

Collectief plezier

“Met dit koorproject willen we de mensen een stem geven, letterlijk dan door hen te laten zingen. Zingen in groep is verbinding, samen werken, samen zijn, samen zingen. In Ko’or is een koorproject voor iedereen, jong of oud, arm of rijk, man of vrouw. Als we er maar collectief plezier aan overhouden”, besluit Hannes.

De organisatie van de Werelddag van Verzet tegen Extreme Armoede is een samenwerking van de partners Flagrant, woonzorgcentrum Andante, Psychiatrisch Ziekenhuis Menen, Welzijnsschakels Grenslicht, OCMW Menen, Academie voor Beeld, Muziek en Woord stad Menen, LDC Allegro, CAW Zuid-West-Vlaanderen, de Tamboer, Vormingplus MZW en De Figuranten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier