In kerk van Zonnebeke kan je straks toren en tijdslijn van de streek beklimmen

De eerste plannen zijn klaar voor de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Zonnebeke. © TP
Redactie KW

De eerste plannen zijn klaar voor de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Zonnebeke, als 1 van de 5 uitkijkpunten van de Westhoek in het kader van Horizon 2025, een gesubsidieerd project van Westtoer en de provincie.

Zonnebeke wil in vijf verdiepingen van de kerktoren de geschiedenis van het landschap van de gemeente en de zuidelijke Westhoek weergeven. “De kerktoren staat in het midden van een landschap met een bijzonder rijk verleden: van Romeinse nederzetting en abdij tot toonbeeld van modernistische architectuur”, zegt Lee Ingelbrecht, wetenschappelijk medewerker van het kenniscentrum.

Vier bepalende tijdvakken

“Vier verdiepingen onder het uitzichtpunt komen overeen met vier bepalende tijdvakken. Verdieping 1, vlak boven de doopkapel, toont het natuurlandschap van miljoenen jaren geleden tot de vorming van Zonnebeke en andere dorpen en steden in de middeleeuwen. Op verdieping 2 zie je hoe deze omgeving vanaf de middeleeuwen tot 1914 evolueert tot een dichtbevolkt, groen en overwegendagrarischcoulisselandschap. Verdieping 3 toont de oorlogsvernieling. Verdieping 4 bevindt zich ter hoogte van het uurwerk aan de toren en belicht het naoorlogs herstel en de evolutie tot op vandaag. De meeste zaken, waaronder zelfs hoeves en perceelstructuren, werden heropgebouwd op de vooroorlogse positionering”, klinkt het.

“Na de Tweede Wereldoorlog zie je onder meer woonwijken tot stand komen, de aanleg van de autosnelweg en de windmolens in de industriezone van Ieper. In deze verdiepingen worden sfeerbeelden geprojecteerd en zitbanken voorzien. Na de beklimming van een 170-tal trappen worden bezoekers beloond met een adembenemend panoramisch zicht vanuit de 4 kanten van de toren.”

“Bezoekers worden na 170 trappen beloond met een adembenemend panoramisch zicht”

De voorbereidende werken starten dit jaar. “Er komen nieuwe ramen in het uitkijkpunt, trappen en vloeren worden vernieuwd, het lawaai van de klokken wordt gedempt en de exporuimtes worden ingericht, maar aan het architecturaal uitzicht van de toren verandert niets. De opening is voorzien in het voorjaar van 2019 en de toegang is gratis.”

(TP)

Nog 5 uitkijkpunten in de maak

In de Westhoek worden nog vijf andere landschapsobservatiepunten uitgewerkt in vier gemeenten:

Kemmel (Heuvelland): de Belvedèretoren op de Kemmelberg krijgt een tweede leven. De ontsluitingswerken zijn zo goed als afgerond en de officiële opening is voorzien binnen enkele maanden.

Reningelst (Poperinge): de bouw en restauratie van de mouterijtoren van de Kinderbrouwerij liep ongeveer een jaar vertraging op door onvoorziene EPB-eisen. Gevolg: 30.000 euro extra kosten en opening tegen zomer 2019.

Veurne: voor de ontsluiting van de Sint-Niklaastoren moet een nieuwe constructie gebouwd worden. Dit project bevindt zich in de studiefase.

Houthulst: een panoramisch infopaneel in de Vredesmolen in Klerken en de bouw van een uitkijktoren ter hoogte van Knokkebrug. De bouw van de uitkijktoren zit nog in de overlegfase, want dit moet in natuurgebied gerealiseerd worden. Er wordt gemikt op 2019-2020.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier