IN KAART Zuienkerke het minst, Oostende het meest. Hoe volgebouwd is jouw gemeente?

In Oostende is maar liefst 72 procent van de totale landoppervlakte bebouwd, het hoogste cijfer in onze provincie. © NICOLAS MAETERLINCK BELGA
Phebe Somers

Het gevecht om grond raast in elke gemeente verder. Jaar na jaar winnen de bakstenen en betonnen constructies steeds meer terrein. Dat blijkt uit de pas gepubliceerde cijfers van Statbel. Een eervolle vermelding gaat naar de West-Vlaamse gemeente Zuienkerke, daar is de bebouwingsgraad het laagste van alle Vlaamse provincies.

Met 77.461 hectare bebouwde grond, oftewel 24 procent van de totale landoppervlakte, is West-Vlaanderen de Vlaamse provincie met het meeste open ruimte. Het Vlaamse gemiddelde is 29 procent.

Vooral woonruimtes

Zo’n 40 procent van de bebouwde grond in onze provincie gaat naar woningen (inclusief tuinen), opnieuw het laagste cijfer in Vlaanderen. De andere grote gebruikers zijn terreinen voor vervoer en telecommunicatie (36 procent) en nijverheidsgebouwen en -terreinen (11 procent). Het aandeel van de bebouwde grond neemt al elk jaar sinds het begin van de metingen toe. Zo was er in onze provincie in het jaar 2000 nog maar een vijfde van de grond bebouwd.

Grote verschillen

We liggen dan wel 5 procent onder het Vlaamse gemiddelde, de verschillen tussen gemeentes in West-Vlaanderen is groot. Zo liggen de minst bebouwde gemeentes in heel Vlaanderen meteen ook in onze provincie: in Zuienkerke en Alveringem is respectievelijk slechts 7 en 7,5 procent van de totale landoppervlakte bebouwd.

Aan de andere kant van de balans spant Oostende de kroon met 72 procent bebouwing. Zo zijn er nog zes gemeentes waar meer dan de helft van hun landoppervlakte wordt ingenomen door bebouwde gronden en aanverwante terreinen: Kuurne (60 procent) Brugge (54 procent), Izegem (53 procent), Bredene (52 procent), Roeselare (52 procent) en Waregem (51 procent). Opvallend: waar in bijna alle andere West-Vlaamse gemeentes ongeveer 40 tot 50 procent van de bebouwing wordt ingenomen door huizen en andere woonfaciliteiten, is dat in Oostende slechts 21 procent, het op een na laagste percentage in onze provincie. Het leeuwendeel van de Oostendse bebouwde grond gaat namelijk naar terreinen voor vervoer en telecommunicatie (47 procent).

Zuid-West-Vlaanderen staat vol

Wanneer je de interactieve kaart bekijkt kun je vaststellen dat er toch bepaalde trends per regio zichtbaar zijn. In de westhoek is er duidelijk meer open ruimte dan de rest van de provincie, op enkele uitzonderingen na. Zuid-West-Vlaanderen kampt dan weer met meer bebouwing, net zoals de meeste kustgemeentes.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.