IN KAART Vlaanderen investeert 750.000 euro per jaar in erfgoed op West-Vlaamse begraafplaatsen

Onder meer het grafmonument van René De Clercq in Deerlijk werd als beschermenswaardig gecatalogeerd.© http://www.rene-de-clercq.be/
Onder meer het grafmonument van René De Clercq in Deerlijk werd als beschermenswaardig gecatalogeerd.© http://www.rene-de-clercq.be/
Redactie KW

Gemiddeld 750.000 euro. Zoveel investeert Vlaanderen in het West-Vlaams funerair erfgoed, zeg maar de monumenten op begraafplaatsen of waardevolle kerkhoven. West-Vlaanderen telt 178 beschermde begraafplaatsen of beschermde funeraire monumenten.

De zorg voor de laatste rustplaats ligt veel mensen nauw aan het hart. Steden en gemeenten leveren grote inspanningen om hun funerair erfgoed in stand te houden. “Vlaanderen beschermt erfgoed en ondersteunt besturen bij hun beleid”, geeft Vlaams Volksvertegenwoordiger (CD&V) Brecht Warnez mee. Hij stelde er vragen over aan bevoegd minister Matthias Diependaele (N-VA).

Er zijn in West-Vlaanderen 178 als monument beschermde funeraire items (begraafplaatsen en individuele graftekens). Het volledige overzicht is opgelijst in de beschermingsdatabank van Onroerend Erfgoed. “Kenmerkend voor onze provincie is het grote aandeel van militaire begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog”, stelt Brecht Warnez.

Zeven erfgoedobjecten in aanvraag

Er lopen bij het Agentschap Onroerend Erfgoed momenteel zeven aanvragen om funeraire erfgoedobjecten in West-Vlaanderen als monument te beschermen.

Volgende items werden door het agentschap geëvalueerd als beschermenswaardig:

· Deerlijk, Grafteken voor de schrijver René De Clercq

· Oostende, Begraafplaats Paster Pype, twee treurende vrouwen en het grafteken Says Maurice

Voor volgende aanvragen is nog geen evaluatie gebeurd. Een thematische evaluatie is nodig:

· Beernem, Oedelem, calvarie

· Beernem, Beernem, kerkhof

· Veurne, Begraafplaats Oude Vestingstraat

· Menen, Begraafplaats Zandputstraat, Mausoleum Politieke Gevangenen WOII

West-Vlaamse monumenten krijgen gemiddeld 750.000 euro per jaar via de erfgoedpremie (standaard en bijzondere procedure), een onderzoekspremie en een restauratiepremie.

In 2021 staan nieuwe investeringen op stapel die voorzien worden in de meerjaren-premieovereenkomst voor The Commonwealth War Graves Commission. Er is 386.000 euro voorzien voor Perth Cemetery (China Wall) en 67.000 euro voor Dochy Farm New British Cemetery in Ieper. Hedge Row Trench Cemetery in Langemark mag rekenen op 229.000 euro.

Momenteel werkt Vlaanderen aan een handleiding voor de uitwerking van een toekomstvisie voor funerair erfgoed. Anderzijds is een publicatie in voorbereiding die ingaat op de dagdagelijkse vragen van gemeentebesturen over funerair erfgoed.

Beheersplan

Voor volgende begraafplaatsen in West-Vlaanderen werd of wordt er met het agentschap Onroerend Erfgoed overlegd over het beheer. Dat overleg kan gaan over de opmaak van een beheersplan met een langetermijnvisie of over concrete beheerswerken. Een overzicht:

· Goedgekeurd beheersplan in Alveringem, Damme, Houtem, Lo, Reninge, Stalhille, Oostende (kerkhof O.L.Vrouw ter Duinen), Torhout (oude begraafplaats).

· Goedgekeurd herwaarderingsplan: Leisele, Vinkem, Wulveringem.

· Planmatige restauratie: Torhout (oude begraafplaats).

· Restauratie van bepaalde graven: Loppem.

· Herinrichting van de site door VLM en de gemeente met een restauratie van een selectie graftekens en -monumenten: Wingene-Ruiselede.

· Ingediend beheersplan voor goedkeuring; geplande herstelwerken aan het dak van de erehal in Hooglede; recente restauraties in Langemark-Poelkapelle en Vladslo: Duitse militaire begraafplaatsen in Hooglede, Langemark-Poelkapelle, Menen, Vladslo.

· Overleg over totaalvisie en beheersplan: Vlissegem (kerkhof rond Sint-Blasiuskerk).

· Voorbesprekingen en geplande inspectie door Monumentwacht: Ingelmunster.

· Britse begraafplaatsen (CWGC) restauraties in uitvoering: Poperinge: Lijstenhoek Military Cemetery, Voormezele (Ieper) Bus House Cemetery, Vlamertinge (Ieper)Vlamertinghe New Military Cemetery, Ieper: Minty Farm Cemetery, Heuvelland: Spanbroekmolen British Cemetery, Poperinge: Gwalia Cemetery, Elverdinge (Ieper): Hospital Farm Cemetery. Gepland in 2021: Zillebeke (Ieper): Perth Cemetery, Zillebeke (Ieper): Hedge Row Trench Cemetery, Langemark-Poelkapelle: Dochy Farm New British Cemetery.

West-Vlaanderen telt 178 beschermde begraafplaatsen. Ontdek ze hieronder op deze kaart:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.