De Nationale Veiligheidsraad besliste donderdag om de mondmaskerverplichting uit te breiden naar horecazaken, markten en alle openbare gebouwen. Maar heel wat lokale besturen gaan een stapje verder en zijn nog strenger op het dragen van beschermende mondkapjes voor wie ouder is dan 12 jaar.

Zo besliste waarnemend gouverneur Anne Martens na overleg met de kustburgemeesters om op de zeedijk langs de hele kust een mondmaskerverplichting in te voeren. Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne voerde dan weer een verplichting in voor het hele Kortrijkse grondgebied. Ook de gemeente Knokke-Heist legt het dragen van mondmaskers overal op.

Oostende volgde vrijdagavond al dat voorbeeld door een mondmasker in de bebouwde kom te verplichten. De Panne, Nieuwpoort en Koksijde beslisten zaterdag tot een algemene verplichting op hun grondgebied. In die laatste drie gemeenten moeten ook fietsers op de zeedijke een mondkapje dragen.

In Waregem, Tielt en Izegem is het dragen van een mondkapje in het stadscentrum en de winkelstraten verplicht. Dat is ook het geval in Roeselare, daar is er een mondmaskerverplichting binnen de kleine ring. Harelbeke besliste dan weer om naast het winkelgebied langs de Gentsesteenweg ook specifiek de parkings van grootwarenhuizen en baanwinkels op te nemen in de mondmaskerzone. Ook publiek bij sportwedstrijden en mensen in speeltuinen en openbare parken moeten een mondmasker dragen.

Ook Menen houdt het enkel bij de winkelstraten in De Barakken. Elders in de stad blijft een mondmasker sterk aangeraden. Nochtans had het Meense stadsbestuur aangedrongen bij de gouverneur tot een algemene mondmaskerplicht zoals in Kortrijk. Anne Martens ging daar echter niet op in. Kuurne en Wevelgem - die graag het Kortrijkse voorbeeld hadden gevolgd - kregen evenmin groen licht om een algemene verplichting op te leggen. Het blijft dus op veel plaatsen bij de federale maatregelen én een sterke lokale aanbeveling.

Met Bellewaerde en Plopsaland in Ieper en De Panne voeren ook twee West-Vlaamse pretparken een algemene mondmaskerverplichting in. In Heuvelland zorgen onduidelijke borden zaterdag voor problemen. Het Heuvellandse schepencollege besliste om het dragen van mondmaskers op de Zwarte Berg, een populair winkelgebied, te verplichten. Maar het gebrek aan duidelijke pictogrammen en richtlijnen ter plaatse, zorgde ervoor dat lang niet iedereen zo'n mondmasker droeg.

Vanaf donderdag 30 juli stemmen de 16 Midwest-gemeenten hun lokale maatregelen iets meer op elkaar af. Zo zal wie ouder is dan 12 jaar in alle 16 gemeenten in Midden-West-Vlaanderen altijd en overal een mondmasker op zak moeten hebben. Daarnaast zal je je mondkapje ook altijd moeten dragen in alle wachtrijen van handelszaken, openbare infrastructuren of evenementen. Ook in publieke ruimtes en de recyclageparken geldt die verplichting. Sommige steden zoals Roeselare, Izegem en Tielt verplichten het dragen van een mondkapje ook in alle (drukke) straten binnen de stadskern.

De Nationale Veiligheidsraad besliste donderdag om de mondmaskerverplichting uit te breiden naar horecazaken, markten en alle openbare gebouwen. Maar heel wat lokale besturen gaan een stapje verder en zijn nog strenger op het dragen van beschermende mondkapjes voor wie ouder is dan 12 jaar. Zo besliste waarnemend gouverneur Anne Martens na overleg met de kustburgemeesters om op de zeedijk langs de hele kust een mondmaskerverplichting in te voeren. Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne voerde dan weer een verplichting in voor het hele Kortrijkse grondgebied. Ook de gemeente Knokke-Heist legt het dragen van mondmaskers overal op. Oostende volgde vrijdagavond al dat voorbeeld door een mondmasker in de bebouwde kom te verplichten. De Panne, Nieuwpoort en Koksijde beslisten zaterdag tot een algemene verplichting op hun grondgebied. In die laatste drie gemeenten moeten ook fietsers op de zeedijke een mondkapje dragen.In Waregem, Tielt en Izegem is het dragen van een mondkapje in het stadscentrum en de winkelstraten verplicht. Dat is ook het geval in Roeselare, daar is er een mondmaskerverplichting binnen de kleine ring. Harelbeke besliste dan weer om naast het winkelgebied langs de Gentsesteenweg ook specifiek de parkings van grootwarenhuizen en baanwinkels op te nemen in de mondmaskerzone. Ook publiek bij sportwedstrijden en mensen in speeltuinen en openbare parken moeten een mondmasker dragen.Ook Menen houdt het enkel bij de winkelstraten in De Barakken. Elders in de stad blijft een mondmasker sterk aangeraden. Nochtans had het Meense stadsbestuur aangedrongen bij de gouverneur tot een algemene mondmaskerplicht zoals in Kortrijk. Anne Martens ging daar echter niet op in. Kuurne en Wevelgem - die graag het Kortrijkse voorbeeld hadden gevolgd - kregen evenmin groen licht om een algemene verplichting op te leggen. Het blijft dus op veel plaatsen bij de federale maatregelen én een sterke lokale aanbeveling.Met Bellewaerde en Plopsaland in Ieper en De Panne voeren ook twee West-Vlaamse pretparken een algemene mondmaskerverplichting in. In Heuvelland zorgen onduidelijke borden zaterdag voor problemen. Het Heuvellandse schepencollege besliste om het dragen van mondmaskers op de Zwarte Berg, een populair winkelgebied, te verplichten. Maar het gebrek aan duidelijke pictogrammen en richtlijnen ter plaatse, zorgde ervoor dat lang niet iedereen zo'n mondmasker droeg. Vanaf donderdag 30 juli stemmen de 16 Midwest-gemeenten hun lokale maatregelen iets meer op elkaar af. Zo zal wie ouder is dan 12 jaar in alle 16 gemeenten in Midden-West-Vlaanderen altijd en overal een mondmasker op zak moeten hebben. Daarnaast zal je je mondkapje ook altijd moeten dragen in alle wachtrijen van handelszaken, openbare infrastructuren of evenementen. Ook in publieke ruimtes en de recyclageparken geldt die verplichting. Sommige steden zoals Roeselare, Izegem en Tielt verplichten het dragen van een mondkapje ook in alle (drukke) straten binnen de stadskern.