IN KAART 885 woningen ongeschikt of onbewoonbaar verklaard: Oostende en Middelkerke koplopers

In Middelkerke en Oostende werden in 2019 opvallend veel woningen ongeschikt en/of onbewoonbaar verklaard. © belga
Olaf Verhaeghe

In 2019 werden in West-Vlaanderen in totaal 885 woningen ongeschikt of onbewoonbaar verklaard. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Wonen Vlaanderen. In heel Vlaanderen gaat het om meer dan 4.100 woningen, het hoogste peil sinds 2013. Opvallende koplopers in onze provincie zijn kuststeden Oostende en Middelkerke met respectievelijk 222 en 115 ongeschiktheids- en/of onbewoonbaarverklaringen.

Alle woningen in Vlaanderen die niet aan een aantal minimale kwaliteitsnormen voor basiscomfort, veiligheid en gezondheid voldoen, kunnen op basis van de Vlaamse Wooncode of op basis van de Nieuwe Gemeentewet, ongeschikt of onbewoonbaar worden verklaard. Gebouwen zonder woonfunctie vallen buiten deze regelgeving. Als bewoner kan je zelf bij de gemeente een onderzoek aanvragen, maar ook de gemeente of andere instellingen zoals sociale (woon)organisaties kunnen zo’n verzoek indienen.

Hoogste peil sinds 2013

Vorig jaar werden op basis van de Vlaamse Wooncode in heel Vlaanderen 3.774 woningen ongeschikt en/of onbewoonbaar verklaard. Op basis van de Nieuwe Gemeentewet kwamen daar nog es 365 woningen bovenop, wat het totaal op 4.139 woningen brengt. Met dat cijfer bereikt het aantal ongeschikt- of onbewoonbaarverklaringen het hoogste peil sinds 2013.

Specifiek voor onze provincie werden in totaal 885 woningen ongeschikt of onbewoonbaar verklaard: 818 op basis van de Vlaamse Wooncode en 67 op basis van de Nieuwe Gemeentewet. Absolute koplopers zijn twee steden aan de kust: Oostende met 222 onbewoonbaarverklaringen en Middelkerke met 115 woningen die als ongeschikt of onbewoonbaar werden bevonden.

Enkel in de grote centrumsteden Gent, Antwerpen en Leuven werden meer woningen onvoldoende veilig en gezond bevonden. Overal elders in onze provincie ligt het totaalcijfer lager dan 40.

Wat te doen als eigenaar of huurder?

Een woning wordt als ongeschikt bevonden als uit het technisch onderzoek van de inspecteur van Wonen Vlaanderen blijkt dat er minstens 15 strafpunten opduiken. Een onbewoonbare woning houdt een veiligheids- en/of gezondheidsrisico in. Het is de burgemeester van de gemeente die op basis van het onderzoek de eindbeslissing neemt. Eens een woning als ongeschikt en/of onbewoonbaar is verklaard, wordt die opgenomen op een Vlaamse inventaris.

Als eigenaar van zo’n ongeschikte of onbewoonbare woning moet je zo snel mogelijk alle mankementen in orde brengen om sancties te vermijden. Staat een woning na een jaar nog altijd op de inventaris, dan dreigt een extra belasting. Daarnaast is het verhuren of te huur stellen van het pand ook strafbaar. De verhuurder hangt een geldboete en zelfs een gevangenisstraf boven het hoofd.

Als huurder kan je bij de vrederechter een verminderde huurprijs afdwingen of een deel van de huurgelden terugvorderen. Het lopende huurcontract kan ook niet worden verklaard. En bij een herhuisvesting komen de kosten van de nieuwe huur bij de verhuurder terecht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier