In Izegem sluiten ze de zomer in stijl af met Fin de Congé

Vlnr.Liselot Hemeryck,Rik Bruwier,Danny Glorie, Manu Behaeghe,Hans Samyn,Filip Lapeire,Simon Vanwalleghem,Geerwin Vandekerckhove, Vincent Vandommele, Bram Geldof
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

De vakantie is nog maar net uit de startblokken geschoten of de organisatie van het Isotopiafestival blikt al vooruit naar hun tweede evenement Fin de Congé, dat op zaterdag 24 augustus vanaf 17 uur de omgeving van het Kerkplein inpalmt. Het evenement is gratis toegankelijk.

“We zorgen naar goede gewoonte voor een bonte mengeling van sfeer, toffe muziek en heel wat verrassingen”, vertellen Geerwin Vandekerckhove en Rik Bruwier. “Er zijn drie podia vol wereldmuziek, hiphop, jazz, pop, chansons en klassieke muziek. In de straten rond de Sint-Tillokerk zal er tegelijk straattheater en (kinder)animatie zijn.”

Nachtegaal

Het podium aan het Kerkplein heeft jazz, chansons en pop in de aanbieding. Om 17 uur staat het Old Earth Jazz Combo er geprogrammeerd. “Ze brengen traditionele en hedendaagse jazz-standards en vormen de ideale, zwoele soundtrack om Fin de Congé vanop een terrasje in te zetten”, meent Geerwin. “Het publiek maakt tijdens een avondvullend programma een reis door het nieuwe continent, van The Green Mill via The Sands tot het exotische Epanema.” Om 19 uur staat het Sarah D’hondt Quartet er. “Zij heeft een stevige reputatie als chansonnière”, klinkt het. “Deze nachtegaal vliegt al jaren in binnen- en buitenland van podium naar podium en rijfde intussen de gerenommeerde Liesbeth Listprijs binnen. Om 21 uur komen dan de Broers Sercu langs. Na twee volle zalen in cultuurhuis De Leest eerder dit jaar mogen Sam, Kobe, Matthias, Jozef en Benjamin nog eens buiten spelen. Ze brengen covers en eigen nummers, van swingend tot indringend, maar altijd met een hart dat overloopt van aanstekelijke broederliefde.”

Het podium aan het Tilloplein, op het einde van het Sint-Pietersstraatje, pakt uit met wereldmuziek en hiphop. Om 18 uur gaat Olsan Fiestovic Orchestra meteen in goede sferen van start. Zij brengen oosterse en zuiderse invloeden. Om 20 uur is het de beurt aan Jaune Toujours, die uitpakken met een explosieve mix van cultuur, taal en muziekstijlen: rock, chanson, ska, zigeneurmuziek, balkan en fanfareklanken. Om 22 uur staat Ntrek op het podium. Deze hiphopgroep bestaat uit rappers Roeland Horré en Dieter Meeuws, beatmaker Ljipe Truken en dj Mister Brown. Ze mochten begin dit jaar al het voorprogramma van ‘t Hof van Commerce in De Leest spelen en krijgen nu een podium voor zichzelf.

In de voortuin van de Dekenij staat er klassiek en chanson geprogrammeerd. Om 17.30 uur kan je er luisteren naar Trio Valenki. Evgeny Suvorkin, Danila Mashkin en Natalia Suvorkina brengen schitterende arrangementen van Bach, Vivaldi, Mozart, Rachmaninov en Piazzola. Om 20.30 uur is er muziek van Roots, vijf muzikanten met Izegemse roots die kamermuziek brengen. Met in de rangen Bjorn Verschoore (sax), Niels Pannecoucke (percussie/marimba), Phyllis Demylle (gitaar), Wouter Boudrez (piano/accordeon) en Wouter Loose (bastrombone).

Tussendoor zijn er optredens van Koninklijke Harmonie Leo XIII. Die pakt uit met een levende jukebox. Koninklijke Harmonie Vrede & Eendracht brengt dan weer een taptoe die er geen is: een stapmars die je in de verkeerde maat zal lopen.

Op vlak van animatie is er opnieuw Silent Disco. Het is er muisstil, maar aan de hand van koptelefoons krijg je op twee kanalen toch verschillende muziek te horen. Straattheatercollectief Pikz Palace verrast met tijdelijke Tattoos Herfstrust en Odelle komt met zijn busje langs voor een stukje straattheater.

Verder is er bezoek van Guapa, de handgemaakte paardenmolen, de gekke kapselmakers van Quoi? Fuur, is er grime van Sjo-Bizz en staan er foodtrucks en drankenstanden. (vadu)

Info: www.isotopiafestival.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier