In het Bakkerijmuseum van Veurne leerde je desem maken op de Erfgoeddag

© (Foto JT)
Redactie KW

Erfgoeddag 2019 richt de schijnwerpers op vakmanschap, ambachtelijkheid en vakmensen. Geen betere plek om Erfgoeddag te beleven dan het Bakkerijmuseum dus!

2019 is bovendien Bruegeljaar: het is dit jaar 450 jaar geleden dat de Vlaamse meester overleed. De taferelen die Bruegel neerzette, getuigen niet enkel van een sterk staaltje vakmanschap, ze bevatten ook interessante inzichten in de eetcultuur van de 16de en 17de eeuw. In het Bakkerijmuseum werd je op Erfgoeddag teruggeflitst naar het verleden.

Culinaire fijnproevers of historische meerwaardezoekers kwamen aan hun trekken tijdens de microrondleidingen in het museum. Bierwafels, krakelingen, vollaards, … klonken exotisch. Enthousiaste gidsen namen een vliegende start doorheen het museum en loodsten de bezoekers door de eetcultuur ten tijde van Bruegel. In die tijd gebruikten bakkers biergist of… zuurdesem! Desems kunnen eeuwenoud zijn en zijn niet moeilijk om zelf eens te proberen.. Het vergt wel oefening om je desemstarter te onderhouden. Expert ter zake Geert Jonckheere (Ter Groene Poorte-Brugge)), stond zowel de leek als de gevorderde desembakker bij met raad en daad en vertelde alles wat je moet weten over zuurdesembrood. Desem is een natuurlijk product dat gebruikt wordt om brood te maken. Het fermenteert en zorgt ervoor dat het brood gaat rijzen. Desem bestaat uit gist, water, micro-organismen, zure lactische bacteriën en gisten die van nature aanwezig zijn in de basisingrediënten. De smaak van desem hangt af van de micro-organismen en hun verbinding en kunnen daardoor enorm verschillend zijn. Er bestaan erg veel verschillende desems en elke desem geeft het brood een unieke smaak. Sedert een twintgtal jaar is het desembrood aan een opmars bezig. Zeshonderd bezoekers zakten op de Erfgoeddag af naar het Bakkerijmuseum in Veurne.

(JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier