In deze West-Vlaamse rusthuizen worden bewoners op coronavirus getest

Woonzorgcentrum Westervier wordt zwaar geteisterd door corona. (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Redactie KW

In onze provincie krijgen 13 woonzorgcentra het materiaal om hun bewoners te testen. In 7 West-Vlaamse centra worden bewoners én personeel getest, in 6 enkel de bewoners. In totaal stelt de overheid 11.000 testkits ter beschikking van 85 woonzorgcentra.

Uit de lijst blijkt dat wzc Westervier in Brugge (231 testen), wzc Duneroze in De Haan (274 testen), Zilverduin in De Haan (91), wzc Wintershove in Ieper (164), wzc ‘t Ponton in Oostende (170), wzc Sint-Jozef in Oostkamp (254) en wzc De Meers in Waregem (531) dergelijke testen krijgen. In deze woonzorgcentra worden zowel bewoners als personeel getest.

In deze West-Vlaamse centra worden enkel de bewoners getest: wzc Hallenhuis in Brugge (112 testen), wzc Heilige Familie in Deerlijk (157 testen), wzc Huize Zonnelied in Ieper (159), wzc Dunecluse in Koksijde (96), wzc De Weister in Aalbeke (46), Residentie Hortensia in Menen (35).

Eerder raakte al bekend dat wzc De Weister dergelijke testen krijgen, terwijl er nog geen besmettingen werden geregistreerd. Dat “om na te gaan of er daar toch geen problemen zijn.” Opmerkelijk is dat wzc Heilige Familie in Deerlijk ook op die “niet-besmette” lijst staat, terwijl daar op 1 april al een coronadode te betreuren viel.

Oproep om te rapporteren

Uit de lijst blijkt dat ook rusthuizen waar al dodelijke slachtoffers vielen, geen testen krijgen. Zoals wzc Amphora in Wingene, wzc Sint-Jozef in Kortrijk en wzc De Pottelberg in Kortrijk.

Minister Wouter Beke verklaarde deze namiddag in de commissie over de woonzorgcentra die klagen dat ze geen testen kregen ondanks dodelijke slachtoffers: “Die centra hebben die overlijdens niet gerapporteerd. Want op basis daarvan hebben we een eerste selectie gemaakt. Ik doe dan ook een oproep om dat zeker te doen.”

“De testen moeten een duidelijker beeld scheppen van de huidige verspreiding van het virus in de woonzorgcentra”, klinkt het bij het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Zo kunnen we beoordelen of er andere maatregelen of richtlijnen nodig zijn. Tegelijk evalueren we met deze testreeks ook de praktische en logistieke voorwaarden om daarna permanent een meer uitgebreide testcapaciteit te kunnen inzetten in de woonzorgcentra.”

Beperkte capaciteit

Een aantal woonzorgcentra worden volledig getest, dus alle bewoners en alle personeelsleden, zowel met ziekteklachten als zonder ziekteklachten. “Met de testcapaciteit die momenteel beschikbaar is, kan dat momenteel echter nog niet in alle Vlaamse woonzorgcentra gebeuren”, klinkt het nog bij het Agentschap.

De prioriteit gaat daarom naar de woonzorgcentra die te kampen hebben met een hoger aandeel bewoners en/of personeel met ziekteklachten. “Die selectie gebeurt op basis van de dagelijkse registraties van de woonzorgcentra in het e-loket. We kozen er de woonzorgcentra uit die op het moment van de selectie de hoogste concentratie zieke bewoners hadden, het hoogste percentage zieke personeelsleden of de combinatie van beide. Het gaat om 55 woonzorgcentra. Die woonzorgcentra kampen met de grootste uitbraken of lopen het hoogste risico op een uitbraak.”

Onzichtbare verspreiding

“Daarnaast hebben we nog woonzorgcentra geselecteerd die op het moment van selectie gelukkig nog lage aantallen of zelfs geen zieke bewoners en personeelsleden telden. Rekening houdend met de regionale spreiding van de woonzorgcentra over de provincies hebben we zo 30 woonzorgcentra willekeurig geselecteerd. In die woonzorgcentra vragen we om de aanwezige bewoners te testen. Testen is hier vooral interessant om na te gaan of er onzichtbare verspreiding is, bij bewoners zonder ziekteklachten.”

Zorg en Gezondheid beseft dat alle woonzorgcentra grote nood hebben om meer te kunnen testen. “Vooraleer te kunnen overgaan tot een permanente uitgebreide testcapaciteit, moet de praktische haalbaarheid nagegaan en bijgesteld worden. Deze eerste reeks van testen zal aantonen of we meer labo’s en meer testen kunnen inzetten, of we de leveringen aan de woonzorgcentra en de afnames en ophalingen van de testen goed kunnen organiseren. Deze reeks van testen moet de federale werkgroep van minister De Backer dus in staat stellen om daarna de testcapaciteit permanent te vergroten en in te zetten in de woonzorgcentra.”

(MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier