https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

In deze 9 voorzieningen voor mensen met beperking wordt vrijdag gevaccineerd

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

Ook in de voorzieningen voor met mensen met een beperking en andere residentiële opvang is de vaccinatiecampagne opgestart. In negen West-Vlaamse voorzieningen komen vandaag de vaccins tegen het coronavirus aan, morgen worden ze er toegediend. Het gaat deze week om eerder beperkte hoeveelheden.

Na de woonzorgcentra en de ziekenhuizen komen ook de voorzieningen voor mensen met een beperking aan bod in de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. Vanaf morgen begint men in 25 collectieve voorzieningen met residentiële opvang met het inenten van bewoners en personeelsleden. Negen van die instellingen liggen in West-Vlaanderen. Zij krijgen in de loop van donderdag de voorlopig beperkte hoeveelheden vaccins toegeleverd vanuit de drie West-Vlaamse ziekenhuishubs.

Twee keer De Lovie

Het AZ Delta in Roeselare levert coronavaccins aan vijf voorzieningen: Dominiek Savio in Hooglede-Gits, vzw Kerckstede in Oostnieuwkerke, vzw Het Havenhuis in Lo-Reninge en de twee afdelingen van vzw De Lovie in Poperinge en Ieper. Vanuit het Kortrijkse AZ Groeninge worden vzw Zonnebloem in Heule, vzw VillaVip in Wevelgem en De Pelikaan in Menen van vaccins voorzien. Het AZ Sint-Jan in Brugge brengt vaccins naar VillaVip in Brugge.

Andere voorzieningen zullen nog wat geduld moeten oefenen. Dat is onder meer het geval in De Vleugels in Klerken, bij Houthulst. Zij werden eind januari erg zwaar getroffen door het virus. Ook vandaag ligt het aantal besmettingen nog te hoog om te kunnen starten met de vaccinatiecampagne. In de loop van volgende week breidt het aantal geleverde vaccins trouwens stelselmatig uit.

Nog niet voor dagcentra

Voor alle duidelijkheid: op dit moment kunnen enkel personeel en bewoners van residentiële voorzieningen voor personen met een beperking vaccineren. Wie gebruikt maakt van de dagcentra of de diensten van begeleid zelfstandig wonen, hebben nog geen concreet zicht op een vaccinatiedatum. De vaccinatietaskforce van de federale overheid bekijkt nog hoe deze groep het best bereikt kan worden, hetzij via een alternatieve oplossing hetzij alsnog via de grote vaccinatiecentra. Minderjaren met een beperking worden vooralsnog niet gevaccineerd tegen het coronavirus.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.