In De Wonderwijzer eten de leerlingen warm én vers: “Kinderen zeggen me dat het eten zo lekker is”

In de keuken zien we v.l.n.r. keukenhulpen Virginie Haspel, Veronique Terry, Valerie Verbeke en chef-kok Carine Desmet. (foto WO) © wilfried Ossieur
Redactie KW

Er zijn steeds minder scholen waar kinderen ’s middags warm kunnen eten. Waar het wel kan, doen scholen doorgaans een beroep op de diensten van een cateringbedrijf. Maar basisschool De Wonderwijzer is een uitzondering: daar wordt het eten nog altijd op school zelf bereid. Kokkin Carine Desmet denkt nog niet aan stoppen: “Zelfs als ik met pensioen ben, wil ik als flexi-jobber blijven koken.”

Elke schooldag kunnen de leerlingen er proeven van de kookkunsten van kokkin Carine Desmet (59). “We zijn trots dat we zelf onze warme maaltijden klaarmaken op school”, zegt directeur Philippe Vanlangendonck van De Wonderwijzer. “Bij mijn weten zijn we de enige lagere school in de regio die dat doet. Elke dag eten ongeveer 300 van onze 400 leerlingen warm. We werken met verse producten, die we zoveel mogelijk lokaal bestellen. We kiezen voor gezond en zo weinig mogelijk vet. Zo maken we gebruik van een combisteamer. Groenten zitten vaak verborgen in de bolognaisesaus of de puree. Zo maken we van spinazie een lekkernij door er groene puree van te maken.”

Inspiratie bij Jeroen Meus

“Zelf koken vergt veel extra werk en voorbereiding, maar toch willen we dat blijven doen. Kleuters kunnen bij ons eten voor 3,20 euro per dag, leerlingen van de lagere klassen betalen 3,50 euro. Welke mama kan voor dat geld elke dag soep en een gezonde maaltijd klaarmaken? Absolute toppers op onze menukaart zijn frietjes met stoofvlees, macaroni en spaghetti bolognaise. Ook worst met appelmoes weten de kinderen te smaken. En wanneer Carine versgemaakte pizza’s serveert, is het helemaal kermis.”

Carine Desmet roert sinds jaar en dag in de kookpotten van De Wonderwijzer. “Ik werk hier al 39 jaar als poetsvrouw, conciërge en kokkin. Maar ik ben pas na verloop van tijd in de keuken begonnen. Ik volgde geen speciale koksopleiding. Ik ben erin gevlogen en ben beetje bij beetje in deze job gegroeid.”

“Inspiratie voor nieuwe gerechten haal ik uit Libelle of bij Jeroen Meus. Van de kinderen en hun ouders krijg ik veel positieve en dankbare reacties. Als ik klaar ben met eten maken, help ik opscheppen in de eetzaal. Ik vind het heerlijk om de kinderen met veel smaak te zien eten”, vertelt ze. “Ze zien me graag, vaak roepen ze dat het eten lekker is. Als ik een klas poets, is de respons heel wat minder. Over twee jaar ga ik met pensioen, graag wil ik dan nog verder blijven koken als flexi-jobber. Want koken is voor mij veel meer hobby dan werk.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier