In De Vrede lanceert picknickboxen in iconische trappistkratten: “70 zitplaatsen minder op terras”

Vlnr. Guy Depoorter, Natacha Lemahieu en Leen Harinck.© (Foto TOGH)
Vlnr. Guy Depoorter, Natacha Lemahieu en Leen Harinck.© (Foto TOGH)
Tom Gheeraert

In De Vrede, de horecazaak verbonden aan de Sint-Sixtusabdij, lanceert parallel met de opening van haar terras een verwenbox zodat bierliefhebbers ook in het grasplein ervoor kunnen genieten van een trappist. Om eenrichtingsverkeer mogelijk te maken legden zaakvoerder Guy Depoorter en Philip De Backer ook een nieuw pad aan.

Dit weekend gaan alle terrasjes weer open, maar er is slechts één terrasje waar je de beroemde trappist van Westvleteren kunt nuttigen en dat is in In De Vrede, de horecazaak van Guy Depoorter en Philip De Backer in de schaduw van de Sint-Sixtusabdij. Ze staan alvast te popelen om opnieuw bierliefhebbers te verwennen en lanceren in hun enthousiasme zelfs een nieuw buitenconcept. “We hebben voor de zaak een groot grasplein waar vaak mensen komen zitten. Dus kwamen we op een idee om het voor de mensen op het gras aangenamer geworden”, vertelt Guy Depoorter (49). “We hebben speciale boxen ontwikkeld met onder andere een dekentje dat ze op het gras kunnen uitspreiden, vier trappisten, vier kleine glazen, kaasjes, tapas… Alles mooi gepresenteerd in de kenmerkende trappistenkrat. Als ze klaar is het de bedoeling dat ze het dekentje, de glazen en de krat terug inleveren.”

Uiteraard gaat het ruime terras ook open, weliswaar met minder stoelen en tafels dan normaal. “Anders hebben we plaats om 250 mensen te zetten op ons terras, maar aangezien we anderhalve meter tussen de bubbels moeten houden gaan we nu naar 180 à 200 mensen. Dat zijn toch 70 plaatsen wegnemen om voldoende ruimte te creëren”, vervolgt Guy. “We nemen de maatregelen echt wel heel ernstig en doen inspanningen om ervoor te zorgen dat alles zo coronaproof mogelijk kan gebeuren. We hebben zelfs speciaal een nieuw paadje aangelegd, waarlangs de mensen het terras weer kunnen verlaten naar de parking. Er was al eenrichtingsverkeer, maar nu is er nog minder kans is dat ze andere mensen van dichtbij kruisen.”

Er is een speciaal pad aangelegd om de zaak weer te verlaten

Na meer dan zeven maanden sluiting is de hoop groot dat veel mensen opnieuw de weg vinden naar In De Vrede. “We zijn volledig afhankelijk van het weer. Als het mooi weer is, verwachten we zeker veel volk”, aldus Guy. “Het kan een overrompeling zijn. Als de zaak volzet is, dan gaan we strikt zijn. Anderzijds is er dan ook nog altijd de mogelijkheid om wat extra volk te verwennen met onze boxen. We beperken dat echter ook tot vijftien kratten. We weten zo zeker dat er nooit meer dan vijftien bubbels in het gras zullen zitten. Het is zeker niet de bedoeling om daar veertig mensen bij elkaar te zetten.”

Winkel bleef open

Al bij al is de horecazaak zonder veel kleerscheuren door de coronacrisis gekomen. “We hadden geluk dat tijdens de lockdowns de winkel open mocht blijven. Daar konden mensen nog steeds de sixpacks kopen, of een ijsje, een belegd broodje, abdijkaas, picon… Dat heeft zeer goed gedraaid en de afgelopen weken merken we zelfs nog een stijging van het aantal winkelbezoekers. De meimaand is traditioneel een heel drukke maand voor ons, want het is de Mariamaand en dan hebben we altijd veel bedevaarders. Het is wel merkelijk voelbaar dat mensen van boven een bepaalde leeftijd – de zeventigers en tachtigers – weer beginnen buiten te komen nu ze hun tweede vaccin gekregen hebben. Dat is wel hoopgevend dat we de goeie richting uitgaan.”

Kunstwerk

Een opvallende nieuwigheid voor de ingang van de horecazaak is een kunstwerk vervaardigd uit lege trappistenkratten. Dat is om dit rondpunt wat op te fleuren. Het is een kunstwerk van mijn schoonvader René Harinck uit Desselgem. Het werd pas maandag geplaatst en het is nog niet helemaal af. Er moeten nog wat guirlandes en bloemen op komen en dan wordt het een prachtig stuk”, besluit Guy.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.