"Die kostuums zijn niet meer bruikbaar doordat bepaalde groepen niet langer meelopen in de stoet, of omdat die historische figuren aan een nieuwe outfit toe waren. Maar ze zijn wel nog allemaal in goede staat, ze zomaar weggooien zou dus zonde zijn", zegt schepen Mieke Hoste.

Het gaat om middeleeuwse kostuums van bijvoorbeeld edellieden, ridders en schildknapen, narren, boeren en soldaten, koopmannen,... Voor de dames is er keuze uit onder meer koninginnen en prinsessen, hofdames en nonnen. "De volledige catalogus bestaat uit 335 mannen-, 110 dames- en 91 kinderkostuums, en omvat daarnaast ook nog heel wat bijpassende accessoires zoals speren, schilden, zwaarden, dolken, kruisbogen, helmen, baarden... Tenslotte is er ook nog een hele verzameling hoeden en hoofddeksels beschikbaar", aldus Hoste.

Online catalogus

Voornamelijk scholen, jeugdbewegingen en toneelverenigingen vonden tot nog toe de weg naar het kostuumatelier. "Maar iedereen kan hier dus komen ontlenen. Met de lancering van de online catalogus willen we dat graag nog eens extra in de verf zetten, binnenkort gaan we ook nog een aantal kostuums tentoonstellen in Mijn Brugge", klinkt het.

Volgens Mieke Hoste vinden wel meer en meer Bruggelingen de weg naar het kostuumatelier. "Zo is er in het stadhuis al eens een koppeltje gehuwd in middeleeuwse klederdracht, en wordt er elk jaar een buurtfeest gehouden waar de bewoners verkleed gaan", aldus nog schepen Mieke Hoste.

Inventaris gemaakt

Iris Vandromme, de verantwoordelijke voor de catalogus, wijst op het gebruiksgemak. "Het inventariseren was een hele klus, maar de collectie is nu tenminste overzichtelijk. Vroeger kon je hier gemakkelijk twee uur zoeken naar een bepaald kostuum", zegt ze. De collectie is ondergebracht in de voormalige katoen- en wolweverij net buiten de Smedenpoort. In het kostuumatelier op de eerste verdieping helpen costumières Greta Vanhoutte en Nadine De Backer je op weg. "Alle kostuums, accessoires en rekwisieten kan je dankzij de nieuwe digitale catalogus van thuis uit bekijken achter je pc, maar er staat ter plaatse ook een computer ter beschikking. Van elk kledingstuk staat de maat vermeld, alsook het aantal stuks in voorraad", geeft Iris Vandromme nog mee.

Als particulier betaal je voor een volledig pak 18 euro en 7 euro per bijkomend accessoire. Verenigingen genieten een voordeeltarief van 12 euro per kostuum, en betalen maar 5 euro voor de accessoires. De catalogus is online te raadplegen via de website van Stad Brugge: www.brugge.be/historischekostuums

(WK)

"Die kostuums zijn niet meer bruikbaar doordat bepaalde groepen niet langer meelopen in de stoet, of omdat die historische figuren aan een nieuwe outfit toe waren. Maar ze zijn wel nog allemaal in goede staat, ze zomaar weggooien zou dus zonde zijn", zegt schepen Mieke Hoste. Het gaat om middeleeuwse kostuums van bijvoorbeeld edellieden, ridders en schildknapen, narren, boeren en soldaten, koopmannen,... Voor de dames is er keuze uit onder meer koninginnen en prinsessen, hofdames en nonnen. "De volledige catalogus bestaat uit 335 mannen-, 110 dames- en 91 kinderkostuums, en omvat daarnaast ook nog heel wat bijpassende accessoires zoals speren, schilden, zwaarden, dolken, kruisbogen, helmen, baarden... Tenslotte is er ook nog een hele verzameling hoeden en hoofddeksels beschikbaar", aldus Hoste. Voornamelijk scholen, jeugdbewegingen en toneelverenigingen vonden tot nog toe de weg naar het kostuumatelier. "Maar iedereen kan hier dus komen ontlenen. Met de lancering van de online catalogus willen we dat graag nog eens extra in de verf zetten, binnenkort gaan we ook nog een aantal kostuums tentoonstellen in Mijn Brugge", klinkt het. Volgens Mieke Hoste vinden wel meer en meer Bruggelingen de weg naar het kostuumatelier. "Zo is er in het stadhuis al eens een koppeltje gehuwd in middeleeuwse klederdracht, en wordt er elk jaar een buurtfeest gehouden waar de bewoners verkleed gaan", aldus nog schepen Mieke Hoste. Iris Vandromme, de verantwoordelijke voor de catalogus, wijst op het gebruiksgemak. "Het inventariseren was een hele klus, maar de collectie is nu tenminste overzichtelijk. Vroeger kon je hier gemakkelijk twee uur zoeken naar een bepaald kostuum", zegt ze. De collectie is ondergebracht in de voormalige katoen- en wolweverij net buiten de Smedenpoort. In het kostuumatelier op de eerste verdieping helpen costumières Greta Vanhoutte en Nadine De Backer je op weg. "Alle kostuums, accessoires en rekwisieten kan je dankzij de nieuwe digitale catalogus van thuis uit bekijken achter je pc, maar er staat ter plaatse ook een computer ter beschikking. Van elk kledingstuk staat de maat vermeld, alsook het aantal stuks in voorraad", geeft Iris Vandromme nog mee. (WK)