In Brugge kan je nu ook virtueel boksen, tennissen en … tekeer gaan met een lichtzwaard

Tomas Valcke en Lore Cuypers geven een demonstratie. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Sport Vlaanderen heeft de eerste VR-sportscube van Vlaanderen geopend. In de sport- innovatiecampus van Sport Vlaanderen in Assebroek kan je voortaan virtueel boksen, sprinten, langlaufen, klimmen of tafeltennissen. Voor de fans van Star Wars is er zelfs Beat Saber: je kunt met het oplichtend zwaard van Darth Vader virtueel hevig tekeer gaan.

Gentenaar Arno Volckaert (23), die vorig jaar zijn bachelor Sport en Beweging behaalde aan Howest, is verantwoordelijk voor de VR-Sportscube. “Het bedrijf R.A.V.E.N., dat in Zaventem een virtual reality center heeft, escape rooms uitbaat en virtuele teambuildingactiviteiten voor ondernemingen opzet, zocht iemand om de allereerste VR-sportscube in Vlaanderen uit te bouwen.”

“Wat R.A.V.E.N. in Brugge doet, is een proefproject voor één jaar. Voorlopig zijn er in de cub drie virtual-realitysets beschikbaar. Als het aanslaat, zullen we dit uitbreiden en ook in andere steden sportscubes installeren”, vervolgt Arno.

Ook voor studenten

Sport Vlaanderen en Howest zijn natuurlijke partners, omdat zij inzetten op sportinnovatie. Howest heeft trouwens haar campus voor de richting Sport & Beweging bij Sport Vlaanderen in Assebroek.

Studenten zullen in het kader van hun opleiding gebruik maken van de VR-Sportscube. Op woensdag is de VR-sportcube van 14 tot 22 uur toegankelijk voor het publiek. Wie virtueel wil sporten, kan dit tegen een tarief van 25 euro per uur. Op andere dagen wil R.A.V.E.N. de cube verhuren aan bedrijven voor teambuilding.”

Star Wars

Arno laat ons even virtueel pingpongen: een leuke ervaring die het echte tafeltennis goed nabootst. Maar tot onze scha en schande ervaren we op een pijnlijke manier dat het zeker twintig jaar geleden is dat we nog een pingpongtafel van nabij gezien hebben. Onze virtuele tegenstrever vernedert ons tijdens dit tafeltennisspelletje.

“Een leuke kennismaking met deze sport, zeker voor wie thuis geen pingpongtafel heeft”, zegt een dame. Even verderop waant een jongeman zich Luke Skywalker, terwijl hij met zijn zwaard rode blokken doorklieft. May the force be with you!

(SVK-foto Davy Coghe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier