IN BEELD – Lezersreis naar Friesland: Wolkom yn Fryslân!

Redactie KW

Afgelopen week trok Krant van West-Vlaanderen met 29 enthousiaste reizigers voor een vierdaagse trip naar Zuidwest-Friesland.

Friesland mag dan wel deel uitmaken van Nederland, het is toch wel de meest eigenzinnige provincie van ons buurland. Er wordt een eigen taal gesproken en het is er veel minder druk dan in de rest van Nederland. Friesland is ook het land van meertjes, kanalen, blauwe luchten, witte wolken, weidse landschappen, typische boerderijen en intieme Elfstedendorpjes. De Friezen mogen terecht trots zijn op hun stukje land: “It bêste lân fan d’ierde”.

Dag 1: Bolsward – Koudum

Dinsdagochtend 4 oktober. De regen viel met bakken uit de lucht. Doorweekt maar met veel goesting vertrokken we iets na 7 uur met een touringcar van De Meibloem richting Noord-Holland.

Eens aangekomen in Bolsward brachten we een bezoek aan de likeurstokerij ‘Sonnema-Berenburg’. Sedert 1860 wordt hier een stevige kruidenlikeur gestookt volgens een geheim recept op basis van Friese kruiden. Na een filmvoorstelling over de oorsprong en de werking van het bedrijf volgde een rondleiding doorheen de stokerij. Ook een proeverij kon uiteraard niet ontbreken. Dit veelzijdige jeneverdrankje viel bij de drie Meense vriendinnen Ghislaine Monteyne, Noëlla Vandenhoeke en Marie-Claire Denijs duidelijk in de smaak.

Na een eerste kennismaking met Bolsward, loodste gids Paul ons na het middagmaal door het historische binnenstadje. De vele grachtjes riepen onwillekeurig de associatie op aan grachtenstad Amsterdam. We bezochten onder andere de ruïne van de Broerekerk met zijn bronzen fontein ‘De Vleermuis’, het stadhuis, de Martinikerk en de Sint-Franciscusbasiliek.

Onze busrit zette zich verder naar Hotel Galamadammen in Koudum. Tijdens het diner werden spontaan fijne gezelschappen gevormd. De teamspirit zat goed. We konden meteen ook kennismaken met Belleman André Pauwels uit Dadizele. André liet zich graag van zijn beste (lees luidste) kant horen. Hij heeft deze zomer in Nederland en Duitsland brons gehaald op twee wedstrijden voor stads/dorpsomroepers en bellemannen. Niet verwonderlijk; de man had dan ook een klok van een stem!

Na een goedgevulde eerste dag zochten we niet al te laat onze bedjes op.

Dag 2: Allingawier – Makkum – Hindeloopen – Stavoren

Met een verkwikkend ontbijt achter de kiezen, bracht de bus ons naar het ‘Aldfaers Erf’, een authentiek Fries museumdorpje in Allingawier. Hier kregen we de kans om even binnen te kijken in een schilderwerkplaats en een siersmederij. Luc Coutteure uit Ieper was één en al oor (én oog!) tijdens een demonstratie van de smeedambacht. Niet onlogisch als je weet dat Luc eigenhandig al een aantal kunstwerken met hoefijzers maakte.

Enkele passen verder werden onze geur- en smaakpapillen verwend in de bakkerij waar de originele Friese drabbelkoeken ambachtelijk werden bereid. Ook Jacqueline Verstraete uit Wervik kon niet weerstaan aan deze zoete lekkernij en nam een zakje mee naar huis.

Het hoogtepunt van onze uitstap naar Allingawier was ongetwijfeld de ontmoeting met Yde Schakel. De 91-jarige vitale oprichter van het museumdorp vertelde ons de ene sappige anekdote na de andere over zijn werk, leven en romances. Met een opmerkelijke mix van Friese nuchterheid en fantasie, zakelijkheid en romantiek, bevlogenheid en boerenslimheid bouwde Yde zijn eenpersoonstimmermanszaak uit tot een restauratiebedrijf van 250 werknemers.

Even verder konden we in Makkum genieten van een ‘lichte’ lunch met prachtig zicht op het Ijsselmeer.

Daarna volgden we de kustlijn richting Hindeloopen, één van de plaatsen die ons doet denken aan de heroïsche Elfstedentocht. Tijdens een bezoek aan het Fries Schaatsmuseum werd de geschiedenis van deze wedstrijd uitgebreid in beeld gebracht.

Als afsluiter van een alweer drukke dag keerden we terug naar het hotel langs het gezellige havenstadje Stavoren. Onze gids nam hier de tijd om de sage van ‘Het vrouwtje van Stavoren’ uit de doeken te doen.

Na het avondeten trakteerde Paul ons nog op enkele verhelderende Friese filmpjes en weetjes. Zo is het onder andere duidelijk geworden wat het verschil is tussen een skûte en een skûtsje. De groep was het ook unaniem eens zich niet aan een partijtje fierljeppen te wagen.

Dag 3: Leeuwarden

De volgende ochtend was er voor het gezelschap een keuzeactiviteit voorzien na het ontbijt. Wie het graag rustig aan deed, genoot van de wellnessfaciliteiten van het hotel of van een wandeling naar het centrum van Koudum. Wie graag de avontuurlijke toer opging, koos voor een vaartocht op het Friese (natte) water. Robert Van Borsel uit Zedelgem ontpopte zich al snel tot een volleerd vaarder.

Na de lunch bracht Hélène ons naar Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland. Leeuwarden is eveneens de start- en finishplaats van de Elfstedentocht. De liefhebbers van Friese geschiedenis, kunst en cultuur konden hun hart ophalen in het stoere en gewaagde Fries Museum. Al bleek het achteraf niet helemaal aan de verwachtingen te voldoen. De meerderheid koos er echter voor om vrij te kuieren door de sfeervolle winkelstraatjes en langs de gezellige groene grachtjes. Toen Eric Claeys uit Heist-aan-Zee gevraagd werd om te pinnen vóór zijn toiletbezoek, wist hij even niet waar hij het had. We eindigden ons bezoek aan Leeuwarden op het gezellige terras van De Stadswaag.

Dag 4: Hemrik

Ook de laatste dag stond een rijkelijk ontbijt op ons te wachten. Na het inladen van de bagage reden we richting Hemrik voor een bezoek aan Stoeterij ‘Het Swarte Paert’. We werden er warm verwelkomd door het sympathieke Tineke. Zij vertelde ons vol enthousiasme over het Friese paard. In de stoeterij maakten we kennis met alle facetten rond het enige origineel inlandse paardenras dat Nederland rijk is. De cultuur, de historie, de fokkerij, de sport en de training kwamen uitvoerig aan bod. Vervolgens gaf de talentvolle Daniëlla een fascinerende dressuurdemonstratie en kür op muziek.

Na de royale lunch op de stoeterij verlieten we Friesland en reden we richting Roeselare. Geladen met heel wat indrukken en een goedgevulde fotocamera bracht Hélène ons ‘s avonds veilig en wel terug thuis.

Nogmaals een welgemeende ‘dankjewel’ aan alle deelnemers. Ook aan gids Paul Logghe die ons zijn passie voor Friesland met zijn rijke geschiedenis wilde delen.

In samenwerking met De Meibloem.

Tekst en foto’s: Valérie Deprez.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier