IN BEELD – David Vanholsbeeck uit Assebroek is de Slimste West-Vlaming

Lieven Mathys

Een zomer lang kon je online meequizzen op KW.be. Vrijdagavond zakten 20 finalisten af naar onze redactie in Roeselare voor de grote finale. David Vanholsbeeck kwam er uit als ‘De Slimste West-Vlaming’. Niet alleen kreeg hij ons oneindig respect mee naar huis, de man uit Assebroek mag ook voor 700 euro gaan shoppen in Famiflora.

Al van ronde 1 was het duidelijk: onze quizmaster Jan Degoe weet van aanpakken. Zijn ‘opwarmronde’ ging van Koudvuur over Hot Marijke tot Vorst Nationaal. Sommigen kregen er warm en koud tegelijk van. David Vanholsbeeck uit Assebroek had blijkbaar al voor hetere vuren gestaan en kaapte met 12 op 12 de eerste ronde weg. Een straffe prestatie want de gemiddelde score in de zaal was 4 op 12. Stijn Eeckloo (10) uit Kortemark en Gino Bonte (7) uit Westrozebeke vullen het podium na de eerste ronde.

In de Roulartaronde kregen de finalisten vragen voorgeschoteld van “Rou”baix over “Lar”a Croft tot “Ta”mino. Niets dan heroïek dus. Hoe kon het ook anders in deze ronde? Ook hier liet David weinig steken vallen met 17 correcte antwoorden -hij zal ‘Tatjespap’ nooit meer vergeten- evenveel als Stijn die hem op de hielen zat. Kristof Schotmans uit Assebroek klom naar de derde stek in deze ronde (15 juiste antwoorden) en sluit mee aan met een kopgroepje dat al na twee rondes een kloofje slaat met de rest van de zaal.

Niet zo makkelijk als online

De derde ronde was er eentje van acrostichons en teleschicons. Say what? David en Stijn leggen echter een foutloos parcours af. Kristof Schotmans maakt een foutje maar blijft op de derde stek. Ook Jan Van Loo uit Brugge en Patrick Cypers uit Beernem scoren goed in deze ronde en halen de top vijf.

“Dit is niet zo’n makkelijke quiz,” wist Annelies uit Nieuwpoort mee te geven na drie rondes. “Thuis kan je heel wat antwoorden uit de krant halen en al eens een hulplijn halen maar hier is dat andere koek. Maar het is wel leuk.” De jongedame staat op een mooie tiende plaats halfweg de quiz. Uiteindelijk eindigt ze als de eerste vrouw van de avond! Proficiat!

Daar is ‘m! Daar is ‘m! De gekleurde linkronde stak ook alweer sjiek in elkaar met antwoorden als verticuteren, Grün, cordon bleu en Rothko. Snapje ‘m? Geniaal rondje van de quizmaster. De mannen van de top drie zijn in topvorm en blijven scoren. Geen wijzigingen in de top.

Voor de laatste ronde mochten de finalisten in hun succesvolle reeks van de voorbije zomer gaan grasduinen. Quizmaster Jan had in de déjà-vu-ronde allemaal antwoorden verwerkt die eerder deze zomer al aan bod kwamen. Zij het dan wel als antwoord op een andere vraag.

Nochtans geen all rounder

In de laatste rechte lijn kaapt Gertjan Vandecasteele uit Bredene met 59 punten nog de vijfde plaats weg. Jan Van Loo eindigt met 61 punten, Kristof Schotsmans derde met 65 punten (goed voor een waardebon van 300 euro voor Famiflora).

Stijn Eeckloo kan met zijn 76 punten terugblikken op een fantastische quizavond (en een waardebon van 500 euro voor Famiflora) maar dat was niet genoeg om David Vanholsbeeck (77 punten) van de titel van ‘Slimste West-Vlaming’ te houden.

“Het deed deugd om nog eens live te quizzen, het was van maart geleden,” glunderde de man uit Assebroek die een topprestatie neerzette. “Ik ben nochtans geen all rounder. Met mijn quizploegje ‘Vier zonder stuurman’ hebben we een topper in de rangen en dan moet ik enkel aanvullen. Fauna en flora bijvoorbeeld weet ik niets van. Maar vanavond ging het lekker.”

Nog een dikke proficiat aan alle finalisten !

Geniet nog even mee van de avond via de fotospecial hieronder.