IN BEELD Assisen 2 – De gifmoord: Is Nora Jacobs schuldig of niet?

Hopelijk moeten we nooit zetelen in de jury van een assisenproces, maar die mogelijkheid zit er altijd in. Wanneer je naar Assisen 2 – De gifmoord gaat kijken, dan moet je heel alert zijn, want het publiek maakt deel uit van de jury en het is enkel en alleen maar het publiek dat moet oordelen of de beschuldigde schuldig is of niet. Spannend, heel spannend, alhoewel zo’n assisenzaak altijd nog een andere richting kan uitslaan…


Er stond veel volk op de rode loper van Theater Elckerlyc. De pers en genodigden waren talrijk opgekomen voor de première van Assisen 2 – De gifmoord van productiehuis Uitgezonderd, het productiehuis van James Cooke en Bob Jennes.

Veel ogen waren gericht op Karen Damen, die op flamboyante wijze op de getuigenbank zit. Dat was een rol die op haar lijf was geschreven door regisseur Frank Van Laecke. Ook deze keer gaan Francesca Vanthielen en Kürt Rogiers verbaal met elkaar in de clinch. Zij moeten de publieksjury zien te overtuigen van schuld of onschuld. Voor deze première gingen er al 10.000 tickets over de toonbank voor deze voorstelling. Goed nieuws voor Uitgezonderd, die meteen al twee extra voorstellingen aankondigde, namelijk op 2 en 3 februari. En krijg je er niet genoeg van? Geen probleem, want volgend jaar komt er een Assisen 3 – De wurgmoord.

Regisseur Frank Van Laecke tekende opnieuw voor een bijzonder en interactief concept, waarbij een spraakmakend moordproces, inclusief flash-backs op de scène wordt gebracht, op een wijze waarbij het publiek meegesleept wordt in de betogen van de procureur, advocaat en voorzitter van de jury. Het publiek fungeert als volksjury en beslist over schuld of onschuld van de beklaagde. Regisseur Frank Van Laecke gelooft sterk in zijn team: “Ik beschik, stuk voor stuk, over ijzersterke acteurs, allemaal op hun eigen manier laten ze zich gelden op het podium.”

De rolverdeling: Johny Voners (uit Waregem – Lucien Verelst, getuige), Eddy Vereycken (Vic De Man, getuige), Karen Damen (Linda Goossens, getuige), Karin Jacobs (Viviane Mertens, slachtoffer), An Vanderstighelen (Nora Jacobs, beklaagde), Frans Maas (voorzitter), Kürt Rogiers (advocaat meester Gilles Collin), Francesca Vanthielen (Procureur Des Konings Veerle Durieux).

En het verhaal: Viviane Mertens, de bekende soap-actrice, is niet meer. Iedereen gaat uit van een natuurlijk overlijden tot de wetsdokter een autopsie laat uitvoeren. Daaruit blijkt dat de actrice met arsenicum werd vermoord. Kort daarop wordt een verdachte opgepakt. Drie jaar later volgt het assisenproces. U zetelt in de jury. U beslist over schuld of onschuld. Een ervaring die uw leven ongetwijfeld zal veranderen. Een saai stuk? Een stuk vol moeilijke woorden? Helemaal niet, integendeel, op sommige momenten zelfs een ludiek stuk met dank aan Linda Goossens alias Karen Damen die het publiek vaak in een lach deed uitbarsten. Ook meester Colin alias Kürt Rogiers kwam regelmatig humoristisch uit de hoek.

Assisen 2 – De gifmoord: een aanrader! Onze score : 8,5/10.

(PADI – Foto’s PADI)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.