In Alle Straten (20): de Eerste en Tweede Aardstraat in Bavikhove

Voor onze rubriek ‘In alle Straten’ zoeken we straten met mysterieuze straatnamen op: we vragen enkele bewoners of ze de ware toedracht achter die naam kennen én gaan vervolgens ook te rade bij de lokale heemkundige voor het juiste antwoord. Vandaag: de Eerste en Tweede Aardstraat in Bavikhove.


De Eerste Aardstraat vertrekt net voor de grens met Ooigem vanaf de Hoogstraat en loopt zo ‘de velden’ in. Onderweg zijn er enkele doodlopende stukjes, de straat eindigt in de Tweede Doorsnijdstraat. De Tweede Aardstraat ligt niet zoals verwacht in het verlengde van de Eerste Aardstraat, maar begint een stuk verder in centrum Bavikhove en loopt zo naar de oude Leie-arm tot tegen Ooigem. De weg is amper breed genoeg voor een auto, en er staat in beide straten slechts een handvol huizen.

Wat denken de bewoners?

Wouter Tack (33): “Ik ben afkomstig van Ooigem, maar woon al zowat heel mijn leven in de Eerste Aardstraat. Ik weet dat sommige doodlopende stukjes vroeger een aardeweg waren, dus misschien komt het daarvan? Ik kan niet echt iets anders bedenken.”

Etienne Coorevits: “Ik woon al 70 jaar in de Eerste Aardstraat. Toen ik klein was, spraken mijn ouders en grootouders van de Karelshoek toen ze het over dit stukje Bavikhove hadden. Ik weet dat er ooit nog werd geprobeerd om de naam officieel te veranderen naar Karelshoek, maar dat kwam er uiteindelijk niet door. De naam Aardstraat moet al meer dan 100 jaar oud zijn, want ik heb die altijd zo geweten.”

Sebastien Corneille (25): “Ik woon hier al, of ‘nog maar’, 22 jaar, maar ik heb een aantal jaar geleden nog de oorsprong van de straatnaam vernomen. De naam zou afkomstig zijn van ‘Aerd’, een aanlegplaats voor boten of mogelijk zelfs een oversteekplaats met een soort pont. Vroeger liep de Eerste Aardstraat zelfs gewoon recht naar het water, maar het stuk tussen de Leie en de Hoogstraat is op een gegeven moment verdwenen.”

Quade aerdekin

Onroerend Erfgoed, dat dergelijke gegevens bijhoudt, bevestigt het verhaal van Sebastien en van Etienne. Een ‘aerd’ is inderdaad een aanleg-, los- of rootplaats voor schepen langs de Leie. De aard ‘quade aerdekin’ bevond zich op het einde van de Tweede Aardstraat. Reeds in 1402 werd er melding gemaakt van de heerlijkheid (een soort deelgemeente) Ten Aerden, en in 1639 wordt al gesproken over ‘het aertstraetken’. Zo is dit één van de oudste straten van Bavikhove. De weg wordt doorkruist door de Karelbeek en de Paddebeek. Nr. 12 werd hiernaar vernoemd, de Karelshoeve, wat samen met de Karelbeek heeft geleid tot de naam Karelshoek.

(MDW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.