In 2020 wordt Deefakker in Ingelmunster woonerf en zaal met overnachtingsmogelijkheden

Zo zal Deefakker er in de toekomst uit zien. (GF)
Redactie KW

Op zondag 8 september kan je tussen 11 en 19 uur tijdens Open Monumentendag terecht in Dheerlijkhede van Deefakker in de Meulebekestraat 112. Deze prachtige site, waar vroeger de familie Lammertyn woonde, heeft haar wortels in de late middeleeuwen, maar er zijn ook sporen van het recente verleden. De cichorei- en tabaksast zijn getuigen van de industriële revolutie. Binnenkort wordt Deefakker nieuw leven ingeblazen.

De eerste vermelding als Ingelmoenstre dateert van 1099 en verwijst etymonologisch naar het Engels klooster of klooster op de hoek van de heerlijkheid. Rond 1075 bouwde de graaf van Vlaanderen Robrecht de Fries op de ruïnes van het klooster een burcht, het huidig kasteel van Ingelmunster. In de elfde/twaalfde eeuw werden de moerasgebieden drooggelegd en zo ontstonden de Borchtmeersen (cfr. Drevebeek, Deefakker).

Tijdens de Eerste Wereldoorlog speelde de luchtvaart voor het eerst in de Europese geschiedenis een beslissende rol. Op een kouter van Deefakker werd een genivelleerd grasplein voorzien. Bij de wal aan de hoeve kwam een schuilhuis voor piloten en grondpersoneel, waarvan de resten nog zichtbaar zijn. Op het eind van de 19e eeuw en doorheen de 20ste eeuw verbleven de Lammertyns op de hofstede, die bijdroeg aan de industriële revolutie en nog steeds veel werk bood aan dorpelingen.

historische parel

Tijdens de Eerste Wereldoorlog verloor de dertienjarige Yvonne Lammertyn het leven tijdens bombardementen in Deefakker. Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog stortte een Belgisch militair vliegtuig neer bij hoeve Lammertyn, waarbij een sergeant het leven liet. We weten dat Deefakker één van de grootste hofsteden in Ingelmunster was en dat dit impact had op de pachters van de hoeve Deefakker. Ook de familie Verhaest – toenmalige bewoners van Deefakker – behoorde tot de vooraanstaanden. Door de eeuwenlange geschiedenis kan Deefakker als een historische parel worden beschouwd. Sinds 13 november 2002 is Deefakker een beschermd momument volgens het Ministrieel Beschermingsbesluit Grafkapel familie de Montblanc, graftekens, deel van begraafplaats, hoeve D’Heerlijkhede van Deefakker en woningen met Hazekapel. Momenteel is Deefakker eigendom van de familie Stefaan Lapierre.

Nieuwe bestemming

De komende jaren krijgt Deefakker een nieuwe bestemming. In het najaar zullen de administratieve aspecten in orde zijn, zodat de eerste bouwwerken in 2020 kunnen starten. Het rechterdeel van de site wordt een privaat woonerf, waarbij het binnenerf volledig autoluw is. Elke woning heeft zijn eigen terras en tuin, met zicht op de mooie velden in de omgeving. Er is eveneens ruimte voor personen met een zorgvraag of beperking. Op het linkerdeel van de site wordt de schuur omgebouwd tot een prachtige zaal, open tot in de nok, in combinatie met overnachtingsmogelijkheden.

Groepen kunnen aan een democratische prijs in de gedeelde kamers overnachten

Men richt zich op een breed publiek en paste de plannen zo aan dat iedereen welkom is, maar toch volop kan genieten van privacy en rust. Er worden meerdere ontmoetingsruimten en lounges voorzien. De zaal biedt plaats aan ongeveer 85 personen (staand) of 45 personen (zittend), gecombineerd met overnachting en met een zestal ruime kamers met privé sanitair als een gezinskamer voor koppels met kleine kinderen of een kind met een zorgvraag. Er wordt ook een grote keuken geïnstalleerd en een parking met 109 plaatsen, waarvan zeven rolstoeltoegankelijk.

gf
gf

De verblijven op het gelijkvloers zijn eveneens toegankelijk voor rolstoelgebruikers en bieden plaats aan vakantiegangers. Groepen kunnen aan een democratische prijs in de gedeelde kamers overnachten. Teambuildings, jeugdgroepen en scholen zijn ook welkom. Deze ruimere kamers bieden een capaciteit van 42 bedden al dan niet in combinatie met de zes kamers op het gelijkvloers. De afsplitsing van de twee verdiepingen en de drie zit- en ontmoetingsruimten zorgt ervoor dat ieder zijn privacy kan behouden.

In het streekwinkeltje op Deefakker kan men proeven van de streekproducten. Ook kan er tijdens een beperkt aantal maanden een pop-up bar of resto worden ingericht. Troeven zijn het idyllische karakter van de site zelf, waarbij je wordt ondergedompeld in een specifiek decoratief kader, de nabijheid van sport- en recreatiedomein Ter Borcht in Meulebeke, mooie wandel- en fietsroutes (Leiestreek lusje, tussen Mandel en Leie, de Brigandsmountainbike route, Roland Garros Route), wegwijzer WOI-route (vliegveldje Deefakker, Kasteel Ingelmunster, station, klooster pater Lazaristen, klooster Zuster van Maria), paardenmanagé Tiliahof,… Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis kan terecht op de Erfgoedbank Midwest van Bie.

Programma

Op Open Monumentendag zondag 8 september is Deefakker in zijn huidige vorm nog even te bezichtigen. Er valt veel te beleven, zoals het Petit festival de la France du Nord. Onze Noord-Franse buren – waar cichorei vandaag nog steeds een bekend product op de markt is – zakken af naar Ingelmunster. Zij doen dit binnen het project Over mensen en hun roots in samenwerking met het Jumilagecomité Lichtervelde. Vroeger gingen ook heel wat Vlamingen als seizoenarbeiders in de asten in Noord-Frankrijk werken. Samen met de gemeente Lichtervelde slaat men de handen in elkaar om cichorei opnieuw kenbaar te maken. Je kan er proeven van cichorei (ter vervanging van koffie), cichoreibiscuits, picon en veel meer. Er staat ook een workshop cichoreikoekjes bakken gepland. Kinderen kunnen zich verkleden in ridders, koningen, graven en prinsessen. De bezoeker kan terugkeren in de tijd via infopanelen of door deel te nemen aan een quiz. Met voorts ook poëzie en lezingen Het leven en de dood in de ast van Stijn Streuvels of genieten van het spektakel door vzw We’ll remember pops, met tentenkampen, legeruniformen en andere attributen uit de Eerste Wereldoorlog aan het schuttershuisje.

De hele dag door kan je genieten van een hapje, ijsje en drankje aan de bar, of aan de toepasselijke cichorei- en koffietruck. Er zijn ook foodtrucks met pasta, pizza en frietjes. Bij een regenbui kan je schuilen in de schuur of onder de voorziene partytenten.

Zondag 8 september van 11 tot 19 uur in de Meulebekestraat 112. Gratis toegang. Parking : auto’s aan de overzijde bij Plastivan en Bekaert. Fietsen op de site (volg de pijlen). De bezoekers mogen zich enkel waar er toelating is voorzien op het domein begeven. Meer informatie: ww.dheerlijkhedevandeefakker.be en www.openmonumenten.be .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier