Imposant Kortrijks volksrestaurant opent op vrijdag de dertiende

© JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Al hoeft dat niet meteen een slecht teken te zijn. Om 18 uur vrijdagavond zet volksrestaurant Vork in de gebouwen van Gheysens aan de Doorniksestraat voor het eerst officieel open. Met een straatparade onder leiding van straatorkest Vooruit met de Kuit en de Vork-brigade trapt het restaurant haar werking af. Wij konden al even binnenpiepen.

Mensen aantrekken die anders nooit op restaurant gaan en tezelfdertijd zorgen voor een degelijke basisopleiding voor keuken- en zaalpersoneel. Dat is het dubbele doel van Vork, het volksrestaurant dat zijn stek vond op de totaal vernieuwde site van voormalig Tapijtenwinkel Gheysens aan de Doorniksestraat. Het gaat om 3.000 m² bruikbare oppervlakte. Het koken en de bediening werd verzorgd door twintig cursisten: twaalf als keukenpersoneel en zeven cursisten als zaalpersoneel. Zij staan onder leiding van chef-kok Joost Vandenhove.

Vork vond onderdak in de oude tapijtenwinkel Gheysens.
Vork vond onderdak in de oude tapijtenwinkel Gheysens.© JVGK

De reguliere maaltijden kosten 13+1 euro, de gemiddelde prijs van een dagschotel in de stad plus 1 euro extra voor de opleiding. Verder is er een tarief van 2 euro voor kansarmen en een sociaal tarief van 7 euro voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming.

Hans, Charim en Gregory werken in Vork mee in de zaal.
Hans, Charim en Gregory werken in Vork mee in de zaal.© JVGK

Voor de interieurinrichting en het meubilair van Vork zorgden sociale meubelopknapperij Stal 13 en de sociale werkplaats Constructief. Vork kreeg een industriële look aangemeten, metrespect voor het verleden en de ziel van het vroegere Gheysens. Oud parket werd zorgvuldig uitgebroken en hergebruikt voor de tafels, oude rioolbuizen werden gerecycleerd tot lampenkappen, en in de toog aan de keuken werd afgedankt keukengerei zoals messen en vorken verwerkt.

Imposant Kortrijks volksrestaurant opent op vrijdag de dertiende
© JVGK

De monumentale trap bleef niet alleen behouden, maar werd in ere hersteld door een kunstwerk van Tom Dekyvere. Van bovenaan tot onderaan de trapruimte werd een uniek lichtsculptuur geplaatst met 45 kleurrijke glasgeblazen modules, opgehangen aan 75.989 schakels. Hiermee verwijst de jonge Kortrijkse kunstenaar naar het aantal inwoners in Kortrijk, die verbonden worden door het restaurant.

Imposant Kortrijks volksrestaurant opent op vrijdag de dertiende
© JVGK

Behalve een restaurant is Vork ook een professioneel opleidingscentrum, waar jaarlijks 52 keukenmedewerkers en 24 zaalmedewerkers opgeleid zullen worden.

https://www.youtube.com/watch?v=ute7G5rdRPo

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier